Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 19:44
BUSINESS & FINANCE

Διεύρυνση της Ε.Ε.: Η ένταξη εννέα νέων μελών θα κοστίσει πάνω από 250 δισ.

Διεύρυνση της Ε.Ε.: Η ένταξη εννέα νέων μελών θα κοστίσει πάνω από 250 δισ.

Στα 256,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της ένταξης εννέα νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα υφιστάμενα μέλη, μεταξύ άλλων λόγω σημαντικής μείωσης, περίπου 20%, στις γεωργικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο, οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τους υφιστάμενους κανόνες για τον προϋπολογισμό της Ένωσης μεταξύ 2021-2027 και αφορούν την προσθήκη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και έξι χωρών στα Βαλκάνια.

Βέβαια, για την ένταξη των εννέα χωρών απαιτείται τουλάχιστον μία δεκαετία, ενδεχομένως και περισσότερο, καθώς και ριζικές αλλαγές στον υφιστάμενο προϋπολογισμό. Ωστόσο είναι σαφές ότι η οικονομική ισορροπία του μπλοκ θα αλλάξει σημαντικά: «Όλα τα κράτη μέλη θα οφείλουν να πληρώσουν περισσότερο και να λάβουν λιγότερο από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός 2021-2027 θα αυξηθεί κατά 21% στο 1,47 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1,4% των καθαρών εθνικών εσόδων των 36 χωρών. Η αύξηση ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στους κανόνες, όπως την αύξηση της συνεισφοράς των πλουσιότερων κρατών -Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας- καθώς και σε λήψη μεταβατικών και προστατευτικών μέτρων.

Η περίπτωση της Ουκρανίας

Εφαρμόζοντας λοιπόν τους κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή σε μια μεγαλύτερη Ένωση 36 μελών προκύπτει ότι για την Ουκρανία αναλογούν 96,5 δισ. ευρώ σε γεωργικές επιδοτήσεις σε βάθος επταετίας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αντίστοιχες επιδοτήσεις στα υφιστάμενα κράτη μέλη θα περικόπτονταν κατά συνέπεια κατά περίπου 20%. 

Επίσης, στην περίπτωση αυτή η Ουκρανία δικαιούται 61 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνοχής, τα οποία προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών στα φτωχότερα κράτη. Με την ένταξη εννέα επιπλέον κρατών, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα δικαιούνται πια πρόσβαση στα κονδύλια του ταμείου συνοχής.

Τα παραπάνω ευρήματα διέρρευσαν στον Τύπο λίγο πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Ουκρανία για ένταξη στο μπλοκ. Είναι, όμως, αποτέλεσμα υπολογισμών με βάση τους υφιστάμενους κανόνες του προϋπολογισμού, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσαρμοστούν στην περίπτωση μεγέθυνσης της Ένωσης. Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν έγινε σε συνεργασία ή για λογαριασμό της Κομισιόν, καθώς και ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το σενάριο ένταξης της Τουρκίας.

Στην έρευνα υπολογίζονται βέβαια και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν από τη μεγέθυνση της Ένωσης, μεταξύ άλλων η ενίσχυση της γεωπολιτικής βαρύτητας του μπλοκ, η διόγκωση της εσωτερικής αγοράς κατά 66 εκατ. άτομα στα 517 εκατ. συνολικά και η κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Τονίζεται όμως ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές θα γίνουν στις γεωργικές επιδοτήσεις λόγω της ένταξης της Ουκρανίας. Λόγω μεγέθους της αγροτικής έκτασης, θα δικαιούται το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων στο μπλοκ, ρίχνοντας τη Γαλλία στη δεύτερη θέση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η τυραννία των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μακρόν: Βγαίνει μπροστά στη «μάχη» των 900 δισ. ευρώ Ε.Ε. – Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News