Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 12:51
EUROSTAT

Έλλειμμα υψηλής εξειδίκευσης στο εργατικό δυναμικό – Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Έλλειμμα υψηλής εξειδίκευσης στο εργατικό δυναμικό – Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο βρίσκονται οι περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και η Αττική, σε ό,τι αφορά το ποσοστό του προσωπικού με υψηλή εξειδίκευση, δηλαδή manager, τεχνικούς και ειδικούς, οι οποίοι θεωρούνται απαραίτητοι στις σύγχρονες οικονομίες για την ώθηση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης εν γένει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, περίπου 80 εκατ. επαγγελματίες, ήτοι το 44,2% των εργαζομένων μεταξύ 25 και 64 ετών, εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις σε περιφερειακό επίπεδο, με 106 από τις 241 περιοχές, στις οποίες χωρίζεται το μπλοκ, να έχουν ποσοστό ίσο ή υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Αντιθέτως, ιδίως σε πρώην βιομηχανικές ζώνες ή περιοχές της επαρχίας εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο ποσοστό ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, με 24 από αυτές να συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω από το 29,5% του εργαζόμενου προσωπικού.

Σε αυτές συγκαταλέγονται και 10 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας: η Στερεά Ελλάδα (21,8%), τα νησιά του Ιονίου (22,3%), η Δυτική Ελλάδα (24,8%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και η Δυτική Μακεδονία (25,2% αμφότερες), η Πελοπόννησος (25,3%), το Νότιο Αιγαίο (25,6%), η Ήπειρος (26,5%), η Κρήτη (27,1%) και το Βόρειο Αιγαίο (28,1%). Το ποσοστό του προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης αγγίζει το 29,5% στη Θεσσαλία και το 29,7% στην Κεντρική Μακεδονία. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα καταγράφεται στην Αττική, με 41,8%, το οποίο όμως επίσης δεν ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του 44,2%.

Έλλειμμα υψηλής εξειδίκευσης στο εργατικό δυναμικό – Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα-1

Οι περιοχές που υπεραποδίδουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, σε 53 περιοχές της Ε.Ε. από τις 241, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων είναι υψηλής εξειδίκευσης, με τα υψηλότερα ποσοστό να επιτυγχάνονται κατά κύριο λόγο γύρω από τις πρωτεύουσες της βόρειας και βορειοδυτικής Ευρώπης.

Ενδεικτικά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιοχές της Στοκχόλμης (Σουηδία, 73,6%), της Ουτρέχτης (Ολλανδία 68,9%), του Λουξεμβούργου (67,4%) και της Βαλλονίας (Βέλγιο, 65,8%). Ακολουθούν οι περιοχές γύρω από τις πρωτεύουσες σε Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία και Τσεχία με ποσοστά μεταξύ 65,6% και 62,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιδημία οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη – Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Δουλειά: 8 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν ταλέντα – Τι δεξιότητες ψάχνουν

Έρευνα: Οι τομείς με τις μεγαλύτερες προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News