Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 07:26
BUSINESS & FINANCE

Η ΑΑΔΕ θα «συμβουλεύει» ξένους επενδυτές σε φορολογικά θέματα

Η ΑΑΔΕ θα «συμβουλεύει» ξένους επενδυτές σε φορολογικά θέματα

Στη σύσταση γραφείου υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να βοηθήσει ξένες επιχειρήσεις που έρχονται στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τον κυκεώνα νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων που ισχύουν στη φορολογία. Πλέον, όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για το ισχύον θεσμικό φορολογικό πλαίσιο, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες (σε ελληνικά και αγγλικά).  Σημειώνεται ότι αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν ήδη στην Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρμοδιότητες του γραφείου υποστήριξης επενδύσεων είναι:

• Η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς, που αφορούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, καθώς και τις αντίστοιχες διαδικασίες. Δηλαδή θα ενημερώνει για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και για απλά θέματα χορήγησης ΑΦΜ και σύστασης εταιρείας.

• Η μελέτη προτάσεων και η υποβολή εισηγήσεων για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας.

• Η ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πληροφοριών και οδηγιών προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης.

• Η διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου είτε των διαδικασιών.

• Ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.

• Η άντληση σχετικής πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή άλλων φορέων.

• Η διοργάνωση συναντήσεων με στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί στη σύσταση Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προσδιορισμού Φορολογικού Κενού (ΔΟΜΠΦΚ). Ο επιχειρησιακός στόχος της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι η εκπόνηση μελετών, αναλύσεων και εκτιμήσεων σε θέματα ενδιαφέροντος και αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, ώστε να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων για τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των διαθέσιμων πόρων της Αρχής. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό «κενό», η διεύθυνση θα αναζητά δεδομένα προκειμένου από την ανάλυση των αποκλίσεων στην απόδοση των φόρων (Tax Gap Analysis) να διακριβώνει τα αίτια, ενώ ταυτόχρονα θα υποβάλλει και προτάσεις για τον περιορισμό του «κενού».

Διαβάστε επίσης: 

Στις 20 ελκυστικότερες χώρες η Ελλάδα – 4 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις

ΣΕΒ: 7 τρόποι για να ανέβει κατηγορία η βιομηχανία – Πώς θα φτάσει στο 20% του ΑΕΠ

Συνωστισμός επενδυτών για τη Χρυσή Βίζα: Έφερε 1 δισ. σε 5 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News