Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 20:30
BUSINESS & FINANCE

Σε οριακό σημείο οι σινο-αμερικανικές σχέσεις λέει ο Ray Dalio

Σε οριακό σημείο οι σινο-αμερικανικές σχέσεις λέει ο Ray Dalio

Ο Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund Bridgewater Associates, δήλωσε την Τρίτη ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «στα όρια των κόκκινων γραμμών», αν και δεν βλέπει να υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Γκρίνουιτς, ο Dalio είπε ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αναφέροντας ως παραδείγματα την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, τη μάχη για τα τσιπ και τη γεωπολιτική.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε πολλούς τομείς στα όρια των κόκκινων γραμμών», είπε στο ακροατήριο των επενδυτών, προσθέτοντας ότι ένας πόλεμος είναι απίθανος.

«Καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να πάει σε πόλεμο. Όλοι φοβούνται τι θα κόστιζε ένας τέτοιος πόλεμος τόσο οικονομικά και πολιτικά όσο και σε έμψυχο υλικό».

«Αυτά τα ζητήματα θα παραμείνουν και πιθανώς (θα) ενταθούν τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια».

Υπέρμαχος και επενδυτής της Κίνας, ο Dalio βοήθησε την Bridgewater να δημιουργήσει ένα σχετικό hedge fund στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα κινεζικά ταμεία της είχαν ισχυρές αποδόσεις φέτος, ενισχυμένα από ένα ράλι στην αγορά ομολόγων της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και εν μέσω δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου έχουν υποστεί αυξανόμενη ένταση λόγω των καταγγελιών για κατασκοπεία, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας και των αμερικανικών απαγορεύσεων εξαγωγών προηγμένων τεχνολογιών.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να φτάσουν το 5%, καθώς ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο της Federal Reserve του 2%, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο «κοντά στο 3,5%».

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό για να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση.

Την Τρίτη, τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα έφτασαν στο 4,766%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News