Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις τιμών στις φθηνές περιοχές
Αυξήσεις που άγγιξαν ακόμη και το 23,2% σε ετήσια βάση σημείωσαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου, παγιώνοντας την τάση έντονης επιτάχυνσης του ρυθμού ανόδου των τιμών που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Αττική αυξήθηκε 13,6% κατά μέσον όρο, σε 2.230 ευρώ/τ.μ., σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η μέση τιμή διαμορφωνόταν σε 1.962 ευρώ/τ.μ. Στην πράξη, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που πέρυσι πωλούνταν αντί 196.000 ευρώ, σήμερα κοστίζει 223.000 ευρώ, δηλαδή 27.000 ευρώ περισσότερα.
Η μεγαλύτερη αύξηση με 23,2% παρατηρείται στα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σήμερα σε 1.714 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη άνοδος κατά 19,2% καταγράφεται και στα δυτικά προάστια, με τη μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει ότι το «ράλι» είναι εντονότερο στις πιο φθηνές περιοχές, που είχαν και τη μεγαλύτερη «απόσταση» να καλύψουν σε σχέση με τις πιο ακριβές, καθώς οι αξίες είχαν υποχωρήσει περισσότερο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, βέβαια, είναι σαφές ότι ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος συγκεντρώνουν και μεγάλη ζήτηση από τους εγχώριους αγοραστές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αντίστοιχα οι ζητούμενες τιμές.
Αλλωστε αυτές οι περιοχές διαθέτουν και το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων που μπορούν να αγοραστούν μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο έχει καταγράψει πολύ μεγάλη απήχηση από τον Απρίλιο που ξεκίνησε να «τρέχει». Με βάση τα σχετικά στοιχεία, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν πάνω από 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έγκριση έχουν λάβει ήδη οι 9.378, κάτι που σημαίνει ότι προχωρεί ο τεχνικός και νομικός έλεγχος των προς αγορά ακινήτων, δεσμεύοντας και σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων της επιδότησης, ήτοι 742 εκατ. ευρώ επί συνόλου 750 εκατ. ευρώ (άλλα 250 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των τραπεζών).
Ακόμη ένας λόγος που συνεχίζει να «σπρώχνει» τις τιμές προς τα πάνω είναι ασφαλώς η ζήτηση από το εξωτερικό. Αυτό φαίνεται στα νότια προάστια, που αποτελούν κατεξοχήν «υποδοχέα» του αγοραστικού ενδιαφέροντος των ξένων, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι, στα μεν νότια οι τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 14% σε 3.610 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, στο δε κέντρο ενισχύθηκαν κατά 14,4% σε 2.000 ευρώ/τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές αλλαγές στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα» προκάλεσαν μια «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών κατοικιών με κόστος 250.000 ευρώ, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να αποφύγουν τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου επένδυσης (για την εξασφάλιση της άδειας παραμονής) σε 500.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2023 έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας περίπου 1,35 δισ. ευρώ μόνο από επενδυτές τρίτων χωρών.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αυξήσεις και στα ενοίκια, παρότι φαίνεται πως για πολλά νοικοκυριά οι συνθήκες είναι πλέον ασφυκτικές. Με βάση τα στοιχεία του SPI, η μέση ζητούμενη τιμή στο σύνολο της Αττικής έχει αγγίξει πλέον τα 9,24 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας νέα αύξηση κατά 8,2% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση με 10,9% εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον η μέση ζητούμενη τιμή έχει φθάσει στα 10 ευρώ/τ.μ.! Τα μεγαλύτερα ζητούμενα ενοίκια καταγράφονται πάντως στα νότια προάστια με σχεδόν 12 ευρώ/τ.μ., μετά την αύξηση κατά 9,1%. Στα δημοφιλή βόρεια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 10,8 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,7% σε ετήσια βάση.
Τα παραπάνω δεδομένα, σε ό,τι αφορά τόσο τις τιμές πώλησης όσο και τις τιμές ενοικίασης, επιβεβαιώνουν ότι η αγορά κατοικίας διανύει την πιο δυναμική πορεία ανάπτυξης διαχρονικά, ξεπερνώντας ακόμη και την περίοδο που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν η γενικότερη ευφορία και η υψηλή ρευστότητα μέσω της στεγαστικής πίστης είχαν οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών. Οπως φαίνεται, το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί με περαιτέρω αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα οι τιμές να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό τους, που είχε καταγραφεί το 2008. Σε αντίθεση με τότε, η τωρινή άνοδος των τιμών πώλησης είναι περισσότερο αποτέλεσμα της έλλειψης προσφοράς ακινήτων σε σχέση με τη ζήτηση και λιγότερο της αθρόας παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν – Σε ποιους ανήκουν, οι προτάσεις για το ξεμπλοκάρισμα
Real estate: Μεγάλη η ζήτηση για κτίρια γραφείων στην Αθήνα
Ελντοράντο του Airbnb η Ελλάδα – Αγοράζουν σπίτια για να τα μισθώσουν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News