Business & Finance Κυριακή 1/10/2023, 11:35
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Ήπια ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο

Κίνα: Ήπια ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μετρίασαν την πτώση τους τον Σεπτέμβριο, μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Πεκίνου για τη στήριξη του στεγαστικού τομέα.

Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών ακινήτων μειώθηκε κατά 29,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 404 δισεκατομμύρια γιουάν (55,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένη από την πτώση 33,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της China Real Estate Information Corp. το Σάββατο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με τον μήνα. 

Οι Κινέζοι κατασκευαστές παλεύουν με μια διετή κρίση που έχει θέσει τους κολοσσούς σε κίνδυνο ρευστότητας και έχει στερήσει από την οικονομία έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης. Οι αρχές παρουσίασαν πρόσφατα νέες μειώσεις στις απαιτήσεις προκαταβολής για τους αγοραστές κατοικιών, υποσχόμενες να επιτρέψουν επίσης στους δανειστές να μειώσουν τα επιτόκια των υφιστάμενων υποθηκών.

Οι πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν μικρή αύξηση, καθώς οι εργολάβοι έγιναν πιο δραστήριοι στην έναρξη νέων έργων, ανέφερε η CRIC στην έκθεσή της. Η ανάκαμψη αυτή μπορεί να επεκταθεί και τον Οκτώβριο, πρόσθεσε. 

Η China Index Holdings, ένας άλλος κορυφαίος οργανισμός ακινήτων στην Κίνα, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των πωλήσεων του Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένος σε σχέση με τον Αύγουστο, αν και βλέπει επίσης λόγους να αναμένει βελτίωση.

«Το αποτέλεσμα της πολιτικής άρχισε να φαίνεται μόνο σε ορισμένες κεντρικές πόλεις», δήλωσε ο Liu Shui, αναλυτής της China Index Holdings. «Η θετική επίδραση εξακολουθεί να συσσωρεύεται».

Η Country Garden Holdings Co., ένας κατασκευαστής που κάποτε ήταν πυλώνας του κλάδου, τον Αύγουστο εμφάνισε ζημίες ρεκόρ και δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται επίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων με τεράστια έκθεση σε ακίνητα δεν πραγματοποίησαν πληρωμές για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές υπολογίζουν τώρα στην εθνική αργία της Χρυσής Εβδομάδας για να πυροδοτήσουν μια πολυαναμενόμενη αναζωογόνηση στις πωλήσεις κατοικιών. Η οκταήμερη περίοδος διακοπών που ξεκίνησε την Παρασκευή είναι συνήθως η αιχμή της περιόδου αιχμής της βιομηχανίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Λίγο πριν από τις διακοπές, η Shenzhen δήλωσε ότι θα χαλαρώσει το κατώτατο όριο για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων για αγορές πρώτης κατοικίας, η πρώτη από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας που θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στη Νέα Υόρκη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξάνεται για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 41,18 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News