Business & Finance Κυριακή 1/10/2023, 09:34
BUSINESS & FINANCE

Σιτηρά: Τρία φορτηγά πλοία έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Σιτηρά: Τρία φορτηγά πλοία έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Τρία φορτηγά πλοία έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας την Κυριακή μετά τη φόρτωσή τους, όπως έδειξε η βάση δεδομένων MarineTraffic, τα τελευταία που απέπλευσαν αφότου το Κίεβο δημιούργησε έναν προσωρινό ανθρωπιστικό διάδρομο, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών της Ουκρανίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τρία φορτηγά πλοία κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για περαιτέρω εξαγωγές τροφίμων και χάλυβα.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου Azara, Ying Hao 01 και Eneida επρόκειτο να φορτώσουν 127.000 μετρικούς τόνους γεωργικών προϊόντων και σιδηρομεταλλεύματος για την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ισπανία.

Αφού εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, σε αυτό που το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αποκάλεσαν προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ως εκβιασμό. Η Μόσχα είπε ότι τα λιμάνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά όπλων.

Από τον Ιούλιο του 2022, τα λιμάνια επαναλειτούργησαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επέτρεπε στη Ρωσία να επιθεωρεί τα πλοία για όπλα.

Η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία ένα χρόνο αργότερα και επέβαλε εκ νέου τον αποκλεισμό, λέγοντας ότι τα αιτήματά της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αγνοήθηκαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News