Business & Finance Σάββατο 30/09/2023, 09:29
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πρόστιμα πάνω από 50 εκατ. δολ. σε 3 αμερικανικές τράπεζες

ΗΠΑ: Πρόστιμα πάνω από 50 εκατ. δολ. σε 3 αμερικανικές τράπεζες

Η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών των ΗΠΑ (CFTC) επέβαλε χρηματικές ποινές σε 3 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για παραλείψεις στην αναφορά swap.

Συγκεκριμένα η CFTC επέβαλε την Παρασκευή πρόστιμα που συνολικά ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια για φερόμενες παραλείψεις στην υποβολή εκθέσεων swaps και άλλες παραβιάσεις και παραλείψεις που επηρέασαν την αναφορά εκατομμυρίων συναλλαγών swaps στις Goldman Sachs, Bank of America και την JPMorgan, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15 εκατ. δολαρίων στην JPMorgan, 8 εκατ. δολαρίων στην Bank of America και 30 εκατ. δολαρίων στην Goldman Sachs.

Η αμερικανική Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων ανέφερε την Παρασκευή ότι η Goldman «απέτυχε να εποπτεύει επιμελώς τις δραστηριότητές της ως αντιπρόσωπος swap και για παραλείψεις που αφορούσαν την αναφορά ημερομηνίας swap και τα λεγόμενα προ-διαπραγματευτικά σήματα μέσης αγοράς». 

Το πρόστιμο αυτό έρχεται σε συνέχεια προηγούμενου προστίμου ύψους 3 εκατ. δολαρίων αναφορικά με την εποπτεία της ευρείας θέσης ενός πελάτη σε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Η CFTC ανέφερε ότι ένας από τους αυτοματοποιημένους εσωτερικούς ελέγχους της Goldman δυσλειτούργησε και δεν ανέστειλε σωστά τη συναλλαγή.

Η Goldman δεν παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς κατά τον διακανονισμό καμίας από τις υποθέσεις της CFTC. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε επιλύσει αυτές τις υποθέσεις», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. 

Η Bank of America παραδέχτηκε τους ισχυρισμούς ως μέρος του διακανονισμού της σχετικά με την αναφορά των swaps, όπως και η JPMorgan. Εκπρόσωποι των δύο τραπεζών δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού που εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκτός των κανονικών εργάσιμων ωρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters, bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News