Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 20:50
BUSINESS & FINANCE

Στουρνάρας: Ο ρόλος της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Στουρνάρας: Ο ρόλος της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Στον ρόλο της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ομιλία του στην Ανοιχτή Εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) με τίτλο: «Η Ελλάδα Ενώπιον Νέων Αναπτυξιακών και Επενδυτικών Προοπτικών».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανθεκτικότητα και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας κατά την περίοδο 2017 – 2022, μετά από μία περίοδο έντονης ύφεσης, 2011-2015. Μάλιστα, όπως είπε «η ανάκαμψη αυτή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του συνόλου της οικονομίας. Η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας, και ιδίως η μεταποιητική παραγωγή, κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς ανόδου, ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή του κλάδου της βιομηχανίας στο συνολικό παραγόμενο προϊόν της οικονομίας».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν αυξημένες ιδίως το 2021 (+16,5% σε σχέση με το 2020 και +8,1% σε σχέση με το 2019). Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο το επενδύσεων στη μεταποίηση το 2021 αντιστοιχούσε σε  9,8% των συνολικών επενδύσεων στην οικονομία. Επίσης, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στον τομέα της μεταποίησης αντιστοιχούσαν στο 34,2% του συνόλου των ιδιωτικών επενδύσεων σε Ε&Α το 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή, μετά την αύξηση κατά 2,3% το 2022, συνέχισε να κινείται οριακά ανοδικά (0,7%) και την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2023, κυρίως λόγω της ισχυρής ανόδου της μεταποιητικής παραγωγής (4,2%). Οι προσδοκίες στον τομέα της βιομηχανίας είναι βελτιωμένες (την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023) σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ και ο δείκτης PMI τον Αύγουστο του 2023 παρέμενε σε επίπεδα άνω του 50 (από τον Φεβρουάριο του 2023) υποδηλώνοντας ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, εν αντιθέσει με την πορεία του δείκτη PMI για την ζώνη του ευρώ που υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας σημείωσε ότι το διαχρονικά μικρότερο μέγεθός τους σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές συνδέεται με την αδυναμία ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, τη δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης, καθώς και τη δυσκολία επέκτασης σε νέες αγορές, μειώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η σημαντική μείωση των επενδύσεων, λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και μειωμένης ζήτησης στην περίοδο της κρίσης είχε ως συνέπεια, οι βιομηχανικές επενδύσεις να περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χαμηλός βαθμός ανανέωσης του παραγωγικού εξοπλισμού και των διαδικασιών και μεθόδων παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης των προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού «οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε.» είπε προσθέτοντας ότι «το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό του επιθυμητού στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας έχει πολλαπλές συνέπειες. Οι υπερκαταρτισμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται μικρότερη εργασιακή ικανοποίηση, λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από εργαζομένους με παρόμοιες δεξιότητες, ενώ οι επιχειρήσεις στερούνται ταλαντούχου εργατικού δυναμικού. Η σωστή αντιστοίχιση δεξιοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια οικονομία που έχασε σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της λόγω της μετανάστευσης και μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο της παραγωγικότητας».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, ενώ σημαντική υστέρηση καταγράφεται και στις δαπάνες που προέρχονται από επιχειρήσεις για Ε&Α. Σημείωσε επίσης ότι αν και ο ψηφιακός μετασχηματισμός οικονομίας και επιχειρήσεων στη χώρα κινείται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά όχι ακόμα αρκετά ώστε να κλείσει η ψαλίδα με την ΕΕ. 

Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα με μία ρεαλιστική και συνεκτική βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σήμερα η πρόκληση της μετάβασης από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλής εντάσεως τεχνολογίας, σε μία οικονομία μέσης και υψηλής εντάσεως τεχνολογίας είναι τεράστια, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είπε και σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να βασίζεται στους επόμενους τέσσερις άξονες: 

  • Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση
  • Πράσινος μετασχηματισμός
  • Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη και εξειδίκευση
  • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κλείνοντας ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και ευημερία της ελληνικής βιομηχανίας. «Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, θα βοηθήσει στην αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στην άνοδο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Σχεδίου αποτελεί η απορρόφηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Η αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων σε συνδυασμό με την κινητοποίηση αυξημένων ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News