Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 21:28
ΒUSINESS & FINANCE

Χόλζμαν: Η ΕΚΤ θα πρέπει να 10πλασιάσει τα αποθεματικά των τραπεζών

Χόλζμαν: Η ΕΚΤ θα πρέπει να 10πλασιάσει τα αποθεματικά των τραπεζών

H ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα των χρημάτων που απαιτεί από τους πιστωτικούς ομίλους να τοποθετούν σε αυτήν με μηδενικό επιτόκιο, ακόμη και κατά 10 φορές, ανέφερε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν. 

«Οι τράπεζες ωφελήθηκαν σημαντικά από τη μη συμβατική νομισματική πολιτική στη διάρκεια της κρίσης. Εάν αναγκαστούμε να λάβουμε παρόμοια μέτρα ξανά στο μέλλον, θα χρειαστούμε αποθεματικά στον ισολογισμό μας. Συνεπώς, προτείνω ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν περισσότερα χρήματα σε μας χωρίς την καταβολή επιτοκίου ως ελάχιστο αποθεματικό», ανέφερε ο Χόλζμαν. 

Οι τράπεζες θα πρέπει αυτή τη στιγμή να τοποθετούν το 1% των καταθέσεων των πελατών τους στην ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν να σταματήσουν να καταβάλουν τόσο σε αυτά τα κεφάλαια. Τότε μάλιστα, ορισμένοι ζήτησαν από την ΕΚΤ να αυξήσει το απαιτούμενο αποθεματικό από τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι 2% ήταν ο κανόνας πριν από το 2011. 

Ο Χόλζμαν, ένα από τα πιο ισχυρά γεράκια της ΕΚΤ, θεωρεί σωστό ένα αποθεματικό της τάξης του 5% έως 10%, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις από τις τράπεζες. 

Η γερμανική ένωση τραπεζών, που εκπροσωπεί και τις μεγαλύτερες Deutsche Bank και Commerzbank, απέρριψε ένα τέτοιο μέτρο αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι αυστηρότερες απαιτήσεις θα αντιστοιχούσαν με φόρο και θα έπλητταν την ικανότητά τους να παρέχουν δάνεια. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, είναι μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της αύξησης του αποθεματικού, παρότι ανέφερε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές δεν είναι κάτι άμεσο. Η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει το επιτόκιο σε αυτά τα αποθεματικά ήταν ένα «προσεκτικό βήμα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να ξαναφέρει το θέμα ξανά το επόμενο έτος. 

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η μη καταβολή επιτοκίου επί των αποθεματικών θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μειώνοντας τα ποσά που οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν στις τράπεζες. 

Αφού αύξησαν τα επιτόκια στο 4%, επίπεδο που πολλοί επενδυτές το θεωρούν κορύφωση του σημερινού κύκλου, οι κεντρικοί τραπεζίτες εστιάζουν σε άλλα μέτρα – όπως μείωση του ισολογισμού και της υπερβάλουσας ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News