BUSINESS & FINANCE

Ενισχύεται το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας – Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία

Ενισχύεται το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας – Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία

Την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών είχε το 2023 η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, κατακτώντας την 42η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες διεθνώς. Σύμφωνα με τον δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας WIPO, η Ελλάδα είχε την 44η θέση το 2022, την 47η το 2021 και την 43η το 2020.

Ανάμεσα στα «ισχυρότερα» χαρακτηριστικά του εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, στα οποία αποδίδεται εν μέρει η φετινή βελτίωση, είναι η κατηγορία του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου», στην οποία μάλιστα απέκτησε μία θέση ανάμεσα στις 30 κορυφαίες χώρες. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση συνολικά, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το R&D (έρευνα και ανάπτυξη).

Αρκετά καλή είναι η επίδοση της χώρας και στον τομέα των υποδομών (38η θέση διεθνώς σε αυτή την κατηγορία), ο οποίος αξιολογεί τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τις υποδομές συνολικά και την οικολογική βιωσιμότητα. Τέλος, στα δυνατά σημεία της Ελλάδας συγκαταλέγονται και τα «Δημιουργικά Προϊόντα» (39η θέση), όπως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και η ψηφιακή δημιουργικότητα.

Από τους επιμέρους 80 δείκτες που εξετάζει η έκθεση, η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά το ποσοστό εισαγωγής σε τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η κατάταξη της χώρας στις δαπάνες για λογισμικό ως ποσοστό του ΑΕΠ (13η θέση), αλλά και τις επενδύσεις σε R&D με χρηματοδότηση από το εξωτερικό (20η θέση).

Τα «τρωτά» σημεία

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον δείκτη του WIPO, η χειρότερη επίδοση της Ελλάδας σημειώθηκε για άλλη μια χρονιά στην κατηγορία της πολυπλοκότητας της αγοράς (66η θέση διεθνώς σε αυτή την κατηγορία), όπου περιλαμβάνονται οι πιστωτικές συνθήκες, οι επενδύσεις, καθώς και η υποκατηγορία εμπορίου, πολυπλοκότητας και μεγέθους αγοράς. 

Επίσης, η χώρα κατέκτησε χαμηλή θέση (63η) σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, με χαμηλές επιδόσεις στο θεσμικό, ρυθμιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 62η θέση διεθνώς στην κατηγορία πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων, η οποία αξιολογεί τους συνδέσμους καινοτομίας, τους λεγόμενους εργαζομένους γνώσης (knowledge workers) και την απορρόφηση γνώσης. 

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, η χώρα κατακτά για άλλη μια χρονιά πολύ χαμηλή θέση, την 118η ανάμεσα στις 132 χώρες, στη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας για R&D. Επίσης, βρίσκεται στη 109η θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας στην αγορά εργασίας.

Υψηλές επιδόσεις στην Ευρώπη

Για 13η συναπτή χρονιά, η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου χάρτη καινοτομίας, ενώ ακολουθεί η Σουηδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Νότια Κορέα

Συνολικά, η Ευρώπη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ηγετών στην καινοτομία, καθώς στην κατάταξη του 2023 οι 16 από τις 25 κορυφαίες χώρες βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 19 ευρωπαϊκές πόλεις που βελτίωσαν τις επιδόσεις τους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται επίσης η Γαλλία (11η θέση), η Εσθονία (16η), η Νορβηγία (19η), η Ιρλανδία (22η) και το Βέλγιο (23η).

Διαβάστε επίσης:

Βουτιά στα έσοδα για τις ελληνικές startups – Φέτος δεν θα είναι η χρονιά τους

Startups: Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που κερδίζουν τους founders – Ανεβαίνει η Αθήνα

Η Ελλάδα κλείνει το χάσμα καινοτομίας με την Ε.Ε. – Τα τρωτά σημεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News