Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 15:58
BUSINESS & FINANCE

Α. Γεωργιάδης: Δεν έχει δικαίωμα ο εργοδότης να εμποδίσει κάποιον να κάνει και δεύτερη δουλειά 

Α. Γεωργιάδης: Δεν έχει δικαίωμα ο εργοδότης να εμποδίσει κάποιον να κάνει και δεύτερη δουλειά 

«Δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οχταώρου. 

«Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην Ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό λέει η οδηγία. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως δεκατριάωρο», τόνισε μιλώντας νωρίτερα στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν μπορεί ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρία, απαγορεύεται. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την «ΕΡΓΑΝΗ». Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται».

Αναφορικά με τη δυνατότητα κυριακάτικης απασχόλησης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους, σημείωσε πως «το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή. Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%. Ξέρετε τι θα γίνει στα εργοστάσια αυτά; Θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του. Είναι τόσο απλό».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο λόγο που το «ξεπάγωμα» των τριετιών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. 

«Όταν ο Νομοθέτης το 2012 ανέστειλε την εφαρμογή του επιδόματος προϋπηρεσίας, χρησιμοποίησε επίτηδες αυτό το ρήμα «αναστέλλει». Τι θα πει αναστέλλω; Η αναστολή είναι μία παύση. Τώρα τι κάναμε; Άρση της αναστολής. Αν αφήναμε να υπάρξει αυτό που λέτε, η προϋπηρεσία, των 11 ενδιαμέσων ετών θα σήμαινε ότι όσοι έχουν προσληφθεί στη δουλειά τους από τότε μέχρι σήμερα, πρέπει να πάρουν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου του 2024, 30% αύξηση. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα άντεχαν να δώσουν οριζόντια 30% αύξηση στο προσωπικό τους; Σε βάθος χρόνου θα το δώσουν, διότι βάλαμε τις τριετίες, άρα σε εννιά χρόνια θα δώσουν 30%», υπογράμμισε. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «ναι»

Α. Γεωργιάδης: Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις τριετίες  

ΔΥΠΑ: 142.887 προσλήψεις σε 4 χρόνια με τα προγράμματα επιδότησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News