Capital Economics: Πότε θα ανοίξουν ξανά οι οικονομίες
Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες χώρες. Όμως, η Capital Economics υπολογίζει ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα θα αρθούν στις πιο πολλές χώρες το Μάιο και τον Ιούνιο. Και προειδοποιεί ότι κάποια μέτρα θα ισχύουν έως το 2022.
Όπως εξηγεί η Capital Economics, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού για να καλύψει δύο φορές τον πληθυσμό της. Συγκεκριμένα, έχει παραγγείλει 1,9 δισ. δόσεις από έξι διαφορετικούς προμηθευτές. Αυτή τη στιγμή, μόνο τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, αλλά εκείνο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται να πάρει το πράσινο φως στις 29 Ιανουαρίου. Από τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ε.Ε., το 40% δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την Φάση 3 των κλινικών ερευνών, επομένως αναμένεται να είναι διαθέσιμα μετά τα τέλη του 2021 ή και καθόλου.
Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός παράγοντας πίσω από την ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού είναι η παραγωγή των δόσεων. Η Ε.Ε. έχει παραγγείλει περίπου τη μισή από την παραγωγή των Pfizer/BioNTech, ενώ το γεγονός ότι τα εμβόλια παράγονται μέσα στην Ευρώπη μειώνει τον κίνδυνο του «εθνικισμού των εμβολίων». Την ίδια στιγμή, όμως, όταν ξεπεραστούν τα εμπόδια των logistics, κάποιες χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν και το σοβαρό πρόβλημα της άρνησης του εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics προβλέπει ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι να βρεθούν τα προγράμματα εμβολιασμού σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ προειδοποιεί ότι η ανομοιόμορφη εκκίνηση των εμβολιασμών σημαίνει πως κάποιες χώρες θα καταλήξουν να προηγούνται κατά ολόκληρους μήνες. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι περισσότερες χώρες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων το δεύτερο τρίμηνο, αλλά κάποιες καθυστερήσεις μέσα στο τρίτο τρίμηνο είναι πιθανές.
Αυτό συνεπάγεται ότι τα περισσότερα μέτρα θα αρθούν το Μάιο και τον Ιούνιο, όμως κάποια θα διατηρηθούν έως το 2022, όπως για παράδειγμα οι οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας και η σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία.
Τι μπορεί να πάει στραβά
Η Capital Economics αναγνωρίζει ότι πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, με σημαντικότερο από όλα το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένα στέλεχος του ιού που να είναι ανθεκτικό στα σημερινά εμβόλια. Οι φαρμακευτικές έχουν πει ότι σε αυτή την περίπτωση, θα μπορέσουν να προσαρμόσουν τα σκευάσματά τους γρήγορα, όμως και πάλι θα χρειαστούν νέες κλινικές δοκιμές και εγκρίσεις, επομένως αυτό θα χρειαστεί καιρό. Και επιπλέον, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιαστεί για δεύτερη φορά, κάτι που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση, οι περιορισμοί και τα lockdowns θα συνεχιστούν για ένα χρόνο ακόμα.
Τι θα γίνει με τον τουρισμό
Ειδικά για χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό όλα να πάνε καλά, προκειμένου να μην χαθεί μία ακόμα καλοκαιρινή σεζόν. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών κινούνται ήδη με διαφορετικές ταχύτητες, οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια από και προς τις χώρες που έχουν μείνει πιο πίσω αναμένεται να διατηρηθούν, ακόμα και όταν τα μέτρα για τις εγχώριες μετακινήσεις θα έχουν χαλαρώσει, τονίζει η Capital Economics.
Με βάση την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η συλλογική ανοσία διεθνώς δεν πρόκειται να επιτευχθεί φέτος, παρότι κάποιες χώρες θα πιάσουν το στόχο το καλοκαίρι, η Capital Economics προβλέπει ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό (και ειδικά τα μακρινά) δεν πρόκειται να απελευθερωθούν εντελώς, όμως οι μετακινήσεις εντός συνόρων θα είναι εντελώς ελεύθερες έως το φθινόπωρο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News