Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Συνομιλίες ΕΕ – Κίνας για AI και διασυνοριακή ροή δεδομένων

Συνομιλίες ΕΕ – Κίνας για AI και διασυνοριακή ροή δεδομένων

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν συνομιλίες για θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η διασυνοριακή ροή δεδομένων τη Δευτέρα στο Πεκίνο, εν μέσω διαφορών σχετικά με μια έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Κίνας.

Οι συνομιλίες αποτέλεσαν μέρος ενός ψηφιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας υπό τη συμπροεδρία του αντιπροέδρου της Κίνας Zhang Guoqing και της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Vera Jourova, στον πρώτο διάλογο για τέτοιου είδους θέματα στην τελευταία τριετία, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν θα επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ως απάντηση στις κινεζικές επιδοτήσεις με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών.

Το Πεκίνο επέκρινε την κίνηση ως «πράξη προστατευτισμού» και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Οι συνομιλίες της Δευτέρας κάλυψαν βασικά θέματα, όπως οι πλατφόρμες και η ρύθμιση των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η διασυνοριακή ροή βιομηχανικών δεδομένων, δήλωσαν Κίνα και ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε τις ανησυχίες της σχετικά με «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες της ΕΕ στην Κίνα να κάνουν χρήση των βιομηχανικών τους δεδομένων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πρόσφατης νομοθεσίας», χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποια νομοθεσία αναφερόταν.

Η Κίνα αναθεώρησε τον νόμο για την καταπολέμηση της κατασκοπείας τον Ιούλιο, με εκτεταμένες επικαιροποιήσεις που περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διαβίβασης οποιασδήποτε πληροφορίας που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και τη διεύρυνση του ορισμού της κατασκοπείας.

Ο Zhang δήλωσε στη συνάντηση ότι η Κίνα καλωσορίζει εταιρείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να μοιραστούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας της και να επιτύχουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν ένα ανοικτό, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, ανέφερε το Xinhua.

Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης άλλα θέματα, όπως η έρευνα και η καινοτομία, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών και η ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, λέει τώρα η Γερμανία

Ανησυχία ΕΕ ότι μπορεί να εξαρτηθεί από τις μπαταρίες της Κίνας, όπως εξαρτιόταν από τη ρωσική ενέργεια

Ε.Ε.: Οι δασμοί δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα των κινεζικών επιδοτήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News