Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 20:57
ΒUSINESS & FINANCE

EKT: Γνωμοδότησε κατά του ιταλικού φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών

EKT: Γνωμοδότησε κατά του ιταλικού φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών

Προειδοποίηση απηύθυνε η ΕΚΤ για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο από τον αμφιλεγόμενο φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση. 

«Ο φόρος στα υπερκέρδη θα μπορούσε να καταστήσει την προσέλκυση νέου μετοχικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης πιο δαπανηρή, καθώς οι Ιταλοί αλλά και ξένοι επενδυτές ενδεχομένως να δουν την όρεξή τους να επενδύσουν σε ιταλικές τράπεζες να μειώνεται», ανέφερε το δ.σ. της ΕΚΤ σε γνωμοδότησή του. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις φωνές όλων όσοι αντιτίθενται στον φόρο που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου. Το ιταλικό λόμπι τραπεζών ΑΒΙ ανακοίνωσε ότι ο φόρος εγείρει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά του με τις θεσμικές αρχές. 

Η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επέβαλε τον φόρο στα επιπλέον κέρδη που αντλούν οι τράπεζες από τις αυξήσεις των επιτοκίων, επειδή κατηγορεί τον τραπεζικό κλάδο γενικότερα ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά να μετακυλίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών. Ο φόρος εφαρμόζεται στο 40% των επιπλέον κερδών των τραπεζών και δεν υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών. 

Ο φόρος έπιασε εξ απήνης τους επενδυτές και άσκησε πιέσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει πόσα ακριβώς έσοδα σκοπεύει να αντλήσει από τον φόρο αυτό, το κόστος για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ.ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση το ενεργητικό τους. 

Η πρόεδρος της Intesa Sanpaolo, Τζιαν Μαρία Γκρος-Πιέτρο, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg στις αρχές του μηνός ότι η τράπεζα θα πληρώσει λιγότερα μερίσματα εάν έχει χαμηλότερα κέρδη. 

«Η επιβολή ενός ad hoc αναδρομικού φόρου ενισχύει την αβεβαιότητα πολιτικής. Ο αναδρομικός χαρακτήρας του μπορεί να τροφοδοτήσει αντιλήψεις για ένα αβέβαιο φορολογικό πλαίσιο και να δημιουργήσει εκτεταμένες δικαστικές αγωγές με προβλήματα νομικής αβεβαιότητας», αναφέρει η ΕΚΤ στη γνωμοδότησή της. 

Η ΕΚΤ είχε εκδώσει αντίστοιχες τοποθετήσεις και όταν η Ισπανία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν την επιβολή αντίστοιχου φόρου για τις τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι φόροι θα μπορούσαν να κάνουν τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε οικονομικές κρίσεις. 

Η ανακοίνωση αντανακλά επίσης τα σχόλια του επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία. 

Ένας φόρος αντίστοιχος με αυτόν που επιβλήθηκε από την Ιταλία θα μπορούσε να πλήξει μία τράπεζα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή μετάβασης προς τους καταθέτες υπονομεύoντας αυτό το προσωρινό αποτέλεσμα», είπε ο Ενρία. 

«Δίδοντας δε την εντύπωση ότι κάθε φορά που οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν κέρδη, υπάρχει κάποιος που παρεμβαίνει και τα μειώνει, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ελκυστικότητα των τραπεζών για τους επενδυτές», ανέφερε ο Ενρία. Οι χαμηλές αποτιμήσεις της αγοράς πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών τον ανησυχούν, προσέθεσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: «Μαλακώνει» η Meloni για τη φορολόγηση των τραπεζών – Οι νέες δηλώσεις

Το σχέδιο της Meloni για τα κόκκινα δάνεια: Οι δανειολήπτες θα ξεχρεώνουν πληρώνοντας λιγότερα

Meloni: Δική μου η απόφαση για τον φόρο στις τράπεζες – Θα το ξανάκανα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News