BUSINESS & FINANCE

Φόβοι για ανατιμήσεις και ελλείψεις – Ποια τρόφιμα θα λείψουν από τα ράφια

Φόβοι για ανατιμήσεις και ελλείψεις – Ποια τρόφιμα θα λείψουν από τα ράφια

Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, καθώς πολύ μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και των καλλιεργειών σε ορεινά χωριά της Μαγνησίας, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου έχει χαθεί, κάτι που θα έχει συνέπειες στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, συνέπειες που θα πλήξουν τους παραγωγούς, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και τους καταναλωτές, καθώς παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν την πυροδότηση νέου κύματος ανατιμήσεων.

Αν και ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς, δεδομένου ότι θα πρέπει αφενός να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, αφετέρου να υπάρξει αποστράγγιση των αγροτικών εκτάσεων και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τα νερά και τη λάσπη, υπολογίζεται ότι η ζημιά είναι σχεδόν καθολική στις καλλιέργειες βάμβακος, καθώς το προϊόν δεν είχε συγκομισθεί ακόμη, ενώ πολύ σημαντικές είναι οι ζημιές σε αμπέλια, σε καλλιέργειες καλαμποκιού, τριφυλλιού (κυρίως μηδικής), αλλά και σε όψιμες ποικιλίες βιομηχανικής ντομάτας. Από την άλλη, λιγότερες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών, δεδομένου ότι η συγκομιδή είχε γίνει το καλοκαίρι και τα χωράφια θα έχουν στεγνώσει μέχρι την επόμενη σπορά.

Φόβοι για ανατιμήσεις και ελλείψεις – Ποια τρόφιμα θα λείψουν από τα ράφια-1

Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών, ειδικά σε περιοχές με κλίση. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, σε επικλινείς εκτάσεις μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά η ποιότητα των εδαφών, λόγω των πολλών φερτών υλικών και να μην είναι πλέον κατάλληλα για αγροτική χρήση. Σε άλλες, ωστόσο, περιπτώσεις οι αυξημένες ποσότητες νερού μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των καλλιεργειών τις επόμενες χρονιές. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν τα κινητά συνεργεία του ΕΛΓΟ θα προβούν σε άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις του εδάφους στα πλημμυρισμένα χωράφια για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών, αλλά και για την παροχή συμβουλών για την αποκατάστασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγροτική γη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπερβαίνει τα 4 εκατ. στρέμματα, αποτελώντας το 14,5% της συνολικής αγροτικής γης της Ελλάδας. Στον θεσσαλικό κάμπο άλλωστε παράγεται το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Αν και ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και πιθανόν σε αύξηση και των τιμών. «Η αγορά μέχρι στιγμής λειτουργεί ικανοποιητικά και κάποια προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα φυλλώδη, όπως μαρούλια, καρότα», δήλωσε στην «Κ» ο Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Τόνισε, πάντως, ότι σαφέστερη εικόνα για πιθανές ελλείψεις θα υπάρξει όταν θα γίνει η καταγραφή των ζημιών σε φυτική και ζωική παραγωγή στη Θεσσαλία. Απέδωσε δε τις ελλείψεις στα παραπάνω προϊόντα στην παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή.

Η τροφοδοσία

Το γεγονός που προκαλεί στην παρούσα φάση τις μεγαλύτερες ελλείψεις και κυρίως καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων είναι ότι παραμένει κλειστή σε ορισμένα σημεία η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης. «Τα φορτηγά, αντί για 5 ώρες κάνουν 12 ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Λάμπρος Παπακοσμάς, εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης». Τα σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία λόγω των καθυστερήσεων που προκαλεί η κλειστή εθνική οδός επισήμανε και ο επικεφαλής της «Μetro AEBE» Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα παραγωγής θα εντοπίζονται στα πράσινα λαχανικά, ενώ πιθανά προβλήματα θα υπάρξουν στην παραγωγή των μήλων. Επίσης, η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε πρόωρη λήξη της σεζόν σε πολλά καλοκαιρινά εποχικά φρούτα.

Αν και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ αποφεύγουν να εκτιμήσουν ότι η κακοκαιρία και η διαταραχή στην παραγωγή και την τροφοδοσία της αγοράς θα προκαλέσει ανατιμήσεις, τονίζουν ότι είναι άγνωστες οι επιπτώσεις στις τιμές σε σειρά προϊόντων, από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέατα, γαλακτοκομικά και τυριά.

Διαβάστε επίσης: 

Μεγάλο και σε βάθος χρόνου το πλήγμα από την κακοκαιρία Daniel

Πλημμύρες: Σε αναστολή δάνεια έως 1,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία

Κομισιόν: Task force για τη στήριξη της Ελλάδας – Κινητοποιούνται πόροι 2,25 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News