BUSINESS & FINANCE

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία φέτος προχωρά η Fitch Solutions, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% από 0,9% προηγουμένως, έπειτα από τις καλύτερες των προσδοκιών επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Όμως, ο οίκος υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για το 2024 στο 1,2% από 2,1%.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, εκτιμούν οι αναλυτές, περιμένοντας επίσης στήριξη της οικονομίας από τη μείωση της ανεργίας, τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τα κρατικά μέτρα στήριξης.Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση-1

Όμως, η Fitch Solutions προειδοποιεί ότι το διεθνές περιβάλλον, με την αδύναμη εξωτερική ζήτηση και την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, αποτελεί έναν δυσμενή παράγοντα για την ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρει 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του 2023 και 1,2 μονάδες σε εκείνη του 2024, καθώς η ανεργία συνεχίζει τη δεκαετή πτώση της.

Η ανεργία προβλέπεται στο 11,2% για το 2023 και στο 7,8% για το 2024. Την ίδια στιγμή, ο  πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2023 στο 4,2% και να διαμορφωθεί στο 2,1% κατά μέσο όρο για το 2024.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση-2

«Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και να ευνοήσουν περαιτέρω την κατανάλωση προς το 2024, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να έχει σημειώσει επίσης αξιοσημείωτη άνοδο τους τελευταίους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπουν ότι η τελευταία μείωση στον όγκο των λιανικών πωλήσεων θα αντιστραφεί, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός θα μειώνεται αλλά και με φόντο την επέκταση του Market Pass.

Επενδύσεις

Ωστόσο, η πιο σφικτή νομισματική πολιτική θα αποτελέσει βαρίδι για την δραστηριότητα τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά. Η Fitch Solutions προβλέπει ότι το υψηλότερο κόστος άντλησης κεφαλαίων θα επιβραδύνει απότομα την αύξηση των επενδύσεων, από το 11,7% του 2022 στο 4,7% το 2023.

Το εμπόριο αναμένεται να συνεισφέρει 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του 2023, λόγω των χαμηλότερων όγκων εισαγωγών, όμως, η συμβολή του θα γίνει αρνητική το 2024, όταν θα ανακάμψουν οι εισαγωγές, προειδοποιεί ο οίκος.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση-3

Με την Ευρωζώνη να εμφανίζει στασιμότητα του δεύτερο εξάμηνο του 2023, η αδυναμία στην εξωτερική ζήτηση αναμένεται να επιμείνει, όμως  η ισχυρή τουριστική σεζόν, παρά τις πυρκαγιές, έχει ενισχύσει τις εξαγωγές, με τις αφίξεις από τις ΗΠΑ να είναι οι ισχυρότερες.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News