Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 21:58
ΒUSINESS & FINANCE

Παύση ή αύξηση των επιτοκίων; Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Παύση ή αύξηση των επιτοκίων; Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Για ένα χρόνο, οι επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ ήταν κάτι δεδομένο για τις αγορές, όμως αυτή η φάση έχει παρέλθει με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Αυτό επειδή οι πιέσεις στις τιμές είναι υπερβολικά υψηλές για να προσφέρουν ανάσα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται σημαντικά. 

Το ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει ή θα κάνει παύση. «Είναι σχεδόν οι ίδιες πιθανότητες για αύξηση και για παύση. Είναι σαν να ρίχνεις κορώνα, γράμματα», ανέφερε ο αναλυτής της ING, Carsten Brzeski.

1. Θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια;

Οι συναλλασσόμενοι τάσσονται υπέρ μίας παύσης, δίδοντας ωστόσο ένα ποσοστό 40% για αύξηση. Για πολλούς οικονομολόγους ωστόσο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση, ο Σεπτέμβριος είναι πιθανόν η τελευταία της ευκαιρία. 

«Εάν δεν αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα τον Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά θα επιδεινωθούν και ο πληθωρισμός μπορεί να παρουσιάσει μικρή μείωση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse. O ίδιος αναμένει μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης. 

Reuters Graphics
Reuters Graphics

2. Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της ΕΚΤ; Ο πληθωρισμός ή η ανάπτυξη; 

Είναι μία ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο, όμως είναι κατά πολύ υψηλότερος του στόχου του 2% και οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές. 

Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται ραγδαία και η αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης έχουν συμπιέσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων επιβραδύνεται και η προσφορά χρήματος της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2010 τον Ιούλιο. 

Τα «περιστέρια», όπως ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντέντο συνέστησε συγκράτηση, ενώ τα «γεράκια», όπως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν προειδοποιούν ότι η παύση δεν είναι ειλημμένη απόφαση. 

«Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο ανήσυχη για την ανάπτυξη και θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη συνεδρίαση ως μία ευκαιρία για παύση», ανέφερε ο Iain Stealey της JPMorgan Asset Management.

Reuters Graphics
Reuters Graphics

3. Τί θα συμβεί μετά το Σεπτέμβριο;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ελάχιστα περιθώρια να καθοδηγήσει τις αγορές. Ήδη, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν διαμηνύσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης βρίσκεται κοντά στο τέλος του και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα. 

«Εάν αυξήσει, θα χρησιμοποιήσει πιο ήπια γλώσσα στο ανακοινωθέν. Εάν πάλι κάνει παύση θα ακολουθήσει μία πιο γερακίσια ανακοίνωσε γιατί με κανένα τρόπο δεν μπορώ να δω την ΕΚΤ να ανακοινώνει επισήμως το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων», αναφέρει ο Brzeski της ING.

Reuters Graphics
Reuters Graphics

4. Τί θα δείχνουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ;

Ακόμη και τα «γεράκια» υποστηρίζουν ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα είναι το «κλειδί» για την απόφαση της ΕΚΤ. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μειώνοντας ωστόσο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. 

Reuters Graphics
Reuters Graphics

Τί θα γίνει με τις επανεπενδύσεις του PEPP; 

Η ΕΚΤ επιτάχυνε τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της τον Ιούλιο, καθώς δεν θα επανεπενδύει τα ομόλογα που διακρατεί στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματα ΑΡΡ. 

Ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός και η ποσοτική σύσφιγξη μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει να ενοχλεί τις αγορές. Επομένως, τα «γεράκια» αρχίζουν να ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για πότε θα τερματισμούν οι πιο ευέλικτες επανεπενδύσεις των ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματα ΡΕΡΡ νωρίτερα από την προγραμματισμένη προθεσμία του τέλους του 2024. 

«Υπάρχουν ο κίνδυνος ότι εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τα επιτόκια…. τα γεράκια να ζητήσουν πιο γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού, κάτι που θα ήταν επώδυνο για την ευρωπεριφέρεια», αναφέρει ο Kaspar Hense, διαχειριστής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία.

Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics Reuters Graphics

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα hedge funds στρέφονται κατά του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

ΕΚΤ: Ανάγκη για ταχύτερη πράσινη μετάβαση – Τα οφέλη των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News