Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 22:37
ΒUSINESS & FINANCE

Apple: «Χτύπημα» 200 δισ.δολαρίων από την Κίνα

Apple: «Χτύπημα» 200 δισ.δολαρίων από την Κίνα

H ανησυχία των επενδυτών ότι η Κίνα μπορεί να απαγορεύσει την χρήση των iPhones σε κυβερνητικούς αξιωματούχους εξανέμισε από την κεφαλαιοποίηση της Apple περί τα 200 δισ.δολάρια, επισκιάζοντας την παρουσίαση του νέου έξυπνου κινητού του τεχνολογικού κολοσσού την επόμενη εβδομάδα. 

Οι φημολογούμενοι περιορισμοί της χρήσης των iPhones από αξιωματούχους της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της Huawei απειλούν να αποσταθεροποιήσουν μία στιγμή θριάμβου για την Apple: να εκθρονίσει τη Samsung από την κορυφή της αγοράς έξυπνων κινητών.  

Προτού προκληθεί η αναστάτωση στην Κίνα, αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η παρουσίαση του iPhone 15 θα μπορούσε να ωθήσει την Apple να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια έξυπνων κινητών του πλανήτη με βάση τον όγκο για πρώτη φορά. 

Ωστόσο, η μετοχή της Apple υποχώρησε περίπου 6% τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές τρομάζουν στην ιδέα μίας απαγόρευσης της χρήσης σε κρατικές υπηρεσίες, καθότι η Κίνα εκπροσωπεί το ένα-πέμπτο των εσόδων του αμερικανικού κολοσσού. 

Πριν από μία δεκαετία φαινόταν αδιανόητο για την Apple να κατακτήσει την κορυφαία θέση από τη Samsung, όμως τώρα είχε πολλές πιθανότητες να περάσει αυτό το ορόσημο, αναφέρει ο Ben Wood, αναλυτής της CCS Insight.

Υπήρξαν αυτή την εβδομάδα διάφορες φήμες ότι το Πεκίνο ζήτησε από δημόσιους υπαλλήλους σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες να σταματήσουν την χρήση των iPhones ή άλλων ξένων συσκευών στους χώρους εργασίας τους. 

Η Βank of America εκτιμά ότι η Κίνα εκπροσωπεί έως και 50 εκατ. πωλήσεις iPhone ετησίως, συνεπώς μία τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να κοστίσει 5 έως 10 εκατ. συσκευές ετησίως. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Apple ούτε από το Πεκίνο. 

Την ίδια στιγμή, η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με μία απρόσμενη επιστροφή του πιο σκληρού αντιπάλου της στην Κίνα, της Huawei. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο «εθνικός πρωταθλητής» της Κίνας παρουσίασε ένα νέα εμβληματικό κινητό, το Mate 60 Pro, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ταχύτητες 5G παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πλήξει την ικανότητα της Huawei να προμηθεύεται προηγμένα τσιπ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο από το 2019 υπήρξε καταστροφική. 

Το μερίδιο της Huawei στην αγορά έξυπνων κινητών της Κίνας μειώθηκε από το 29% στα μέσα του 2020 μόλις στο 7% δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το Mate 60 Pro – που ξεκινά από την τιμή των 970 δολαρίων – έγινε ανάρπαστο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Huawei θα μπορούσε να πωλήσει έως και 6 εκατ. συσκευές έως τα τέλη του έτους, αυξάνοντας τις πωλήσεις της το 2023 κατά 65% στα 38 εκατ. συσκευές. 

Παρά το γεγονός ότι η συνολική αγορά έξυπνων κινητών αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 για δεύτερο διαδοχικό έτος, με τις πωλήσεις στα 1,145 δισ.συσκευές, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. Καθώς ο ανταγωνισμός από τη Huawei μειώθηκε, το μερίδιο της Apple στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκε από 15% στο 20% την τελευταία δεκαετία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Έως το 2027 θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για τις 6 big tech

Apple: Αναφορές ότι οι κινεζικές υπηρεσίες απαγορεύουν τη χρήση iPhone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News