BUSINESS & FINANCE

ΤΧΣ: Πυρετώδεις διεργασίες για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

ΤΧΣ: Πυρετώδεις διεργασίες για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

Ολιγοήμερη αναβολή παίρνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί η τράπεζα με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Η Eurobank διαθέτει ήδη 55,3% του κυπριακού ομίλου, με προοπτική να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών, εξέλιξη που αλλάζει την καθαρή θέση του ομίλου, που θα ενισχυθεί με την προσθήκη των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Τράπεζας.

Αυτή την προοπτική καλείται να λάβει υπόψη του το Ταμείο στο πλαίσιο της αποτίμησης που διενεργεί με τη βοήθεια του χρηματοοικονομικού συμβούλου που έχει προσλάβει, της UBS. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Τράπεζα, το ενεργητικό της διαμορφώθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της στα 15,7 δισ. ευρώ και τα δάνειά της στα 6,1 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της περιόδου ανήλθαν στα 160,2 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της Eurobank για την τιμή εξαγοράς των μετοχών που κατέχει το Ταμείο αναμένεται να υποβληθεί την προσεχή εβδομάδα ή το αργότερο έως τις 23 Σεπτεμβρίου, στη βάση της απόφασης που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων, θέτοντας ως ανώτατο όριο για την επαναγορά των 52.080.673 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το 1,9 ευρώ ανά μετοχή. Οπως προβλέπει ο νόμος, το Ταμείο για την υλοποίηση της συναλλαγής θα ακολουθήσει ανταγωνιστική διαδικασία, που σημαίνει ότι θα καλέσει στην υποβολή ανταγωνιστικότερων προσφορών από αυτήν που θα προτείνει η τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, τοποθετώντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο ΤΧΣ ενόψει της επόμενης κίνησης αποεπένδυσής του, συντάσσοντας τη short list που θα προτείνει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου, με τη βοήθεια του οποίου θα υλοποιηθεί η δεύτερη συναλλαγή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, αυτή θα αφορά το 20% της Εθνικής Τράπεζας, από το 40,39% που κατέχει συνολικά το Ταμείο, κίνηση που στοχεύει να δώσει το σήμα μιας ουσιαστικής αποκρατικοποίησης.

Η διοίκηση του Ταμείου συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τη διοίκηση της Alpha Bank, η οποία παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή της για την επιτάχυνση του σχεδίου αποεπένδυσης. Στον πυρήνα της πρότασης που παρουσιάστηκε στο Ταμείο είναι το γεγονός ότι η μετοχική βάση της τράπεζας μπορεί να «σηκώσει» το placement για το 9% της συμμετοχής που διαθέτει το Ταμείο. Η διοίκηση της Alpha Bank τεκμηρίωσε την πρότασή της στη βάση της «θερμής υποδοχής» που είχε, όπως υποστήριξε, το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2025 από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, θεωρώντας ότι τόσο οι υφιστάμενοι όσο και οι νέοι μέτοχοι μπορούν να απορροφήσουν εύκολα το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ. Οπως τονίζουν πηγές της Alpha Bank, η διάθεση του ποσοστού δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα σε σχέση με την αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα, καθώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παράλληλα και πάντως πριν από τα τέλη του χρόνου, διότι πρόκειται για μια συναλλαγή μικρότερης αξίας που θα προσδώσει θετικό track record στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Ανεβάζει ταχύτητες εν όψει αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Χατζηδάκη για τις τράπεζες

ΤΧΣ: Ξεκινάει το φθινόπωρο η αποεπένδυση από τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News