Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 22:38
ΒUSINESS & FINANCE

Apple: Αναφορές ότι οι κινεζικές υπηρεσίες απαγορεύουν τη χρήση iPhone

Apple: Αναφορές ότι οι κινεζικές υπηρεσίες απαγορεύουν τη χρήση iPhone

Η Apple υπέστη τη χειρότερη πτώση της μετοχής της σε έναν μήνα μετά την αναφορά ότι οι κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν απαγορεύσει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί το iPhone και άλλες συσκευές ξένης επωνυμίας στην εργασία.

Οι υπάλληλοι σε «ορισμένες» ρυθμιστικές αρχές της κεντρικής κυβέρνησης έλαβαν οδηγίες μέσω ομάδων συνομιλίας και σε συναντήσεις να σταματήσουν να φέρνουν τέτοια gadget στο γραφείο, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 4% στα 182,13 δολάρια στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 4 Αυγούστου. Η Apple είχε κερδίσει 46% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, στο πλαίσιο του γενικότερου ράλι των μετοχών τεχνολογίας.

Η εταιρεία χαίρει ευρείας δημοτικότητας στην Κίνα, τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά της, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις αμερικανικές προσπάθειες να περιοριστεί η τεχνολογική βιομηχανία της ασιατικής χώρας. 

Το 2022, το Πεκίνο διέταξε τις κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες και τις κρατικές εταιρείες να αντικαταστήσουν τους ξένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εγχώριες εναλλακτικές εντός δύο ετών, σηματοδοτώντας μια από τις πιο επιθετικές προσπάθειες για την εξάλειψη ξένης τεχνολογίας μέσα από τα πιο ευαίσθητα όργανά του.

Όμως, ακόμη και μετά την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, η Apple παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την ασιατική χώρα – τόσο ως κατασκευαστικός εταίρος όσο και ως αγορά για τα προϊόντα της. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ γιόρτασε αυτή τη σχέση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα νωρίτερα φέτος.

Η Κίνα διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της Apple το περασμένο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας μία γενικά υποτονική περίοδο. Η εταιρεία ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα τελευταία της iPhone την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας τις βάσεις για το τέταρτο τρίμηνο της εορταστικής περιόδου που είναι πάντα η μεγαλύτερη περίοδος πωλήσεών της στη διάρκεια του έτους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News