Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 22:21
BUSINESS & FINANCE

Σημαντική μείωση του γαλλικού πληθωρισμού από τον Ιανουάριο αναμένει ο CEO της Carrefour

Σημαντική μείωση του γαλλικού πληθωρισμού από τον Ιανουάριο αναμένει ο CEO της Carrefour

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στη Γαλλία πιθανότατα θα μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο, μετά το σχέδιο της κυβέρνησης να επισπεύσει τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τις τιμές μεταξύ των λιανοπωλητών και των εταιρειών καταναλωτικών αγαθών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard.

«Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, θα πρέπει να δούμε το επίπεδο του πληθωρισμού να μειώνεται σημαντικά», δήλωσε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ο Bompard δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα μειωθεί πολύ κάτω από το 10% και θα προσεγγίσει το 5%. Τα στοιχεία του Αυγούστου που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων -αν και μειώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα από το μέγιστο που είχε σημειώσει νωρίτερα φέτος- εξακολουθεί να τρέχει στο 11,1%, σχεδόν διπλάσιο του συνολικού πληθωρισμού.

Ο Bompard είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι οι υψηλές τιμές αναγκάζουν τους καταναλωτές να περικόψουν μαζικά τα βασικά αγαθά.

Οι λιανοπωλητές και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών στη Γαλλία ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και όταν το κόστος των πρώτων υλών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Το στέλεχος της Carrefour πρόσθεσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει υψηλότερος τα επόμενα χρόνια από τα επίπεδα των προηγούμενων δεκαετιών που κυμαίνονταν μεταξύ μηδέν και 1% λόγω κλιματικών και γεωπολιτικών παραγόντων.

«Η εποχή του μηδενικού πληθωρισμού των τροφίμων, πιστεύω ότι έχει περάσει», είπε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News