Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 18:24
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Επίθεση Raimondo στην Κίνα για άνιση μεταχείριση των αμερικανικών επιχειρήσεων

ΗΠΑ: Επίθεση Raimondo στην Κίνα για άνιση μεταχείριση των αμερικανικών επιχειρήσεων

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo προειδοποίησε την Κίνα σε συνεντεύξεις που μεταδόθηκαν την Κυριακή ότι η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαντλείται, λέγοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες αξίζουν ένα «προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού».

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο ήταν κάποτε οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι η μία της άλλης, αλλά πλέον η Ουάσινγκτον συναλλάσσεται περισσότερο με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό, ενώ το Πεκίνο συναλλάσσεται περισσότερο με τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ενώ βρισκόταν πρόσφατα στην Κίνα, η Raimondo είχε δηλώσει ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων να κάνουν τη σχέση να λειτουργήσει και ότι, ενώ ορισμένες ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης είναι θετικές, αλλά η πράξη πρέπει να ταιριάζει με τη ρητορική.

«Η Κίνα τα κάνει πιο δύσκολα», δήλωσε η Raimondo στην εκπομπή Face the Nation του CBS, σύμφωνα με το κείμενο που μεταδόθηκε πριν από την εκπομπή. «Ήμουν πολύ σαφής με την Κίνα για το τι πρέπει να γίνει -η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαντλείται. Χρειάζονται, και αξίζουν, ένα προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού. Και ελπίζω ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη της αυτό το μήνυμα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή αναπτυσσόμενη εμπορική σχέση».

Η Raimondo δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ανεξήγητα μεγάλα πρόστιμα, επιδρομές σε επιχειρήσεις και αλλαγές στο νόμο περί αντικατασκοπείας.

«Ήμουν πολύ σαφής, άμεση και σταθερή σε όλες τις συζητήσεις μου με τους Κινέζους ομολόγους μου», δήλωσε στο CNN. «Δεν απείλησα. Δεν παραποίησα τίποτα». Η Raimondo είπε επίσης ότι είχε αναφέρει στους Κινέζους αξιωματούχους ότι το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο είχε παραβιαστεί πριν από το ταξίδι της στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου.

«Είπαν ότι δεν το γνώριζαν και θεωρούν ότι δεν ήταν σκόπιμο», δήλωσε στο CNN. «Αλλά νομίζω ότι ήταν σημαντικό να το θέσω επί τάπητος και να τους ενημερώσω και να τους δώσω να καταλάβουν ότι είναι δύσκολο να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη όταν έχεις τέτοιες ενέργειες».

Η Κίνα παλεύει με μια επιβράδυνση που έχει ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές, με τα φώτα της δημοσιότητας να είναι πλέον σταθερά στραμμένα στον προβληματικό κατασκευαστή Country Garden  που διογκώνει την κρίση χρέους σε έναν τομέα που συμβάλλει περίπου στο ένα τέταρτο της οικονομίας.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (η οικονομία της Κίνας) επιβραδύνεται. Και σίγουρα αντιμετωπίζει πραγματικές, πραγματικά σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων», δήλωσε στο Face the Nation.

Η Raimondo δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας τα πήγαινε καλύτερα όταν ήταν πιο διαφανής και προσανατολισμένη στην αγορά.

«Καθώς έχουν κλείσει και έχουν γίνει πιο αυθαίρετοι στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους κανονισμούς, η οικονομία αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News