Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη
Οι προοπτικές της οικονομίας χειροτερεύουν, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός
Ο εφιάλτης για τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι οικονομίες τους θα «παγώσουν» από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Oι αρμόδιοι αξιωματούχοι σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο βρίσκονται ενώπιον ολοένα και περισσότερων στοιχείων ότι η ανάπτυξη κλονίζεται και οι τιμές καταναλωτή παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ επανακάμπτουν μετά το θερινό διάλειμμα, ώστε να επανεκτιμήσουν εάν οι κινήσεις τους επί των επιτοκίων είναι αποτελεσματικές.
Οι ειδήσεις προκάλεσαν απογοήτευση κι έτσι οι επενδυτές επικεντρώθηκαν και πάλι στις ανησυχίες που είχαν στοιχειώσει τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας το 2022. Κι αυτές αφορούσαν το εάν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού πλανάται και πάλι πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο. Οι διοικητές και πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών γνωρίζουν πολύ καλά, ακόμη κι αν δεν το λένε δυνατά, ότι ο πονοκέφαλος της παραπαίουσας ανάπτυξης και του αδυσώπητου πληθωρισμού, που μάστιζε τη διεθνή οικονομία κατά τη δεκαετία του 1970, μεταφράζεται σε σωρεία προβλημάτων. Κι αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση της ήπιας μορφής στασιμοπληθωρισμού. «Η Ευρωζώνη έχει κολλήσει στον στασιμοπληθωρισμό και δεν πρόκειται να απεγκλωβιστεί σύντομα», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Κάρστεν Τζούνιους, προϊστάμενος οικονομολόγος στην Bank J. Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε, όλα πάνε στραβά».
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη η αύξηση των τιμών εδραιώθηκε πάνω από το 5% και στη συνέχεια οι παράγοντες των αγορών στοιχημάτισαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Το δίλημμα διατυπώθηκε από την αξιωματούχο της Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ και αρμόδια για τις αγορές, η οποία παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης χειροτερεύουν, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.
Με τις ίδιες λέξεις μίλησε και ο προϊστάμενος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ, ώστε να μπορέσει να περιγράψει τα επίπεδα της βασικής αύξησης των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προειδοποίησε, επίσης, τους συναδέλφους του να μην προκαλέσουν «περιττή ζημία» στην οικονομία. Είχαν προηγηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου του Τζάκσον Χόουλ στο Κάνσας Σίτι οι δηλώσεις του Ζερόμ Πάουελ της Fed και της ομολόγου του, Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ, ότι ύστερα από ένα χρόνο και πλέον με πολιτική νομισματικής σύσφιγξης, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η τρέχουσα συγκυρία επαναφέρει στη μνήμη τη σύνοδο των αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομίας και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών πέρυσι τον Μάιο στο πλαίσιο του G7, όταν στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συζήτησαν πιθανές διεξόδους από τα σενάρια στασιμοπληθωρισμού.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News