Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 16:25
BUSINESS & FINANCE

Σαουδ. Αραβία: Στο κρατικό ταμείο πλούτου ο έλεγχος των κορυφαίων παραγωγών χάλυβα της χώρας

Σαουδ. Αραβία: Στο κρατικό ταμείο πλούτου ο έλεγχος των κορυφαίων παραγωγών χάλυβα της χώρας

Το κρατικό ταμείο πλούτου (PIF) της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να δημιουργήσει έναν νέο εθνικό γίγαντα χάλυβα με την εξαγορά της μονάδας μετάλλων της εταιρείας παραγωγής χημικών προϊόντων Saudi Basic Industries Corp. έναντι επιχειρηματικής αξίας 12,5 δισεκατομμυρίων ριάλ (3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων θα αποκτήσει τη Saudi Iron & Steel Company από τη Sabic, όπως είναι γνωστή η εταιρεία χημικών. Σε μια ξεχωριστή συμφωνία, η μονάδα χάλυβα της Sabic, Hadeed, θα αποκτήσει την AlRajhi Steel Industries Co. με αντάλλαγμα μετοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και η τελική τιμή πώλησης θα οριστικοποιηθεί μόνο τότε.

Η μετοχή της Sabic σημείωσε άνοδο 1,92% στο υψηλό των 90,1 ριάλ ανά μετοχή πριν μειώσει τα κέρδη της.

Η συμφωνία είναι το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης επιρροής του σαουδαραβικού ταμείου πλούτου στη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου. Το PIF είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα έργα της χώρας που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση από την εξάρτησή της από τις πωλήσεις πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός κόμβου αυτοκινητοβιομηχανίας, τουριστικών έργων και της οικοδόμησης τεράστιων νέων πόλεων.

«Αυτές οι συναλλαγές θα φέρουν σε επαφή τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες και την εμπειρία του PIF στον κλάδο με την κορυφαία τεχνική και εμπορική τεχνογνωσία της Hadeed και της Rajhi Steel, ώστε να δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής στον τομέα του χάλυβα της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Yazeed Al-Humied, αναπληρωτής διοικητής της PIF και επικεφαλής των επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το PIF, υπό την προεδρία του de facto ηγεμόνα του βασιλείου, πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, κατείχε προηγουμένως το 70% της Sabic πριν συμφωνήσει να πουλήσει το μερίδιο στον κρατικά ελεγχόμενο παραγωγό πετρελαίου Saudi Aramco το 2019. Πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συμφωνία της στον τομέα των παγκόσμιων μετάλλων τον Ιούλιο με την εξαγορά μεριδίου της μονάδας βασικών μετάλλων της Vale SA ύψους 2,6 δισ. δολαρίων.

Η Sabic, η πολυτιμότερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, δήλωσε ότι η πώληση της Hadeed θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της, την παραγωγή πετροχημικών. Η εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων έχει δεχθεί πλήγμα από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέροντας πτώση των κερδών της κατά 85% το δεύτερο τρίμηνο. 

Η Hadeed παρήγαγε 5,2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Sabic. Η Rajhi Steel ανήκει στη στενά ελεγχόμενη Mohammed Abdulaziz AlRajhi & Sons Investment Co. και παράγει πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Moneyreview.gr Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News