Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 15:00
ΒUSINESS & FINANCE

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των διαμαντιών εργαστηρίου

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των διαμαντιών εργαστηρίου

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τιμών, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιλέγει δαχτυλίδια αρραβώνων από πέτρες που φτιάχνονται στο εργαστήριο.

Η ζήτηση για διαμάντια έχει περιοριστεί μετά την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δαπάνες για είδη πολυτελείας. Ακόμη πιο μεγάλη πτώση έχει σημειώσει η ζήτηση για τους λίθους αυτούς που μπαίνουν στα φθηνότερα νυφικά δαχτυλίδια ενός ή δύο καρατίων τα οποία είναι δημοφιλή στις ΗΠΑ.

Ο λόγος, σύμφωνα με ειδήμονες του κλάδου, είναι η αυξανόμενη ζήτηση για πέτρες που φτιάχνονται στο εργαστήριο. Η βιομηχανία συνθετικών διαμαντιών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τιμές.

Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι τα δαχτυλίδια αρραβώνων πρόκειται να γίνουν πολύ πιο φθηνά – ο αντίκτυπος περιορίζεται στην αγορά ακατέργαστων διαμαντιών, έναν αδιαφανή κόσμο ανθρακωρύχων και εμπόρων που βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τις τιμές σε ένα κοσμηματοπωλείο.

Ωστόσο, η κλίμακα και η ταχύτητα της κατάρρευσης των τιμών σε μία από την πιο σημαντική κατηγορία της βιομηχανίας διαμαντιών έχει αφήσει την αγορά σε αναταραχή. Τώρα, το ερώτημα είναι εάν η φθίνουσα ζήτηση για φυσικά διαμάντια αυτής της κατηγορίας αντιπροσωπεύει μια μόνιμη αλλαγή και – κυρίως – εάν οι «εισβολές» των πολύτιμων λίθων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα εξαπλωθούν τελικά στα πιο ακριβά διαμάντια τα οποία συνήθως προσελκύουν και την αγοραστική ζήτηση στην Ασία. 

Ο ηγέτιδα της αγοράς, η De Beers, επιμένει ότι η τρέχουσα αδυναμία είναι μια φυσική μείωση της ζήτησης, αφού οι κλεισμένοι στα σπίτια τους στη διάρκεια της πανδημίας αγοραστές εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη, με τα φθηνότερα δαχτυλίδια αρραβώνων να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Η εταιρεία παραδέχεται ότι υπήρξε κάποια διείσδυση στην κατηγορία από συνθετικές πέτρες, αλλά δεν το βλέπει ως δομική αλλαγή.

Τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο – φυσικά πανομοιότυπες πέτρες που μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες σε έναν θάλαμο μικροκυμάτων – θεωρούνται από καιρό ως υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο εξόρυξης φυσικών διαμαντιών, με τους υποστηρικτές να λένε ότι μπορούν να προσφέρουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση χωρίς πολλά περιβαλλοντικά ή κοινωνικά μειονεκτήματα που μερικές φορές συνδέονται με τα εξορυσσόμενα διαμάντια.

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ο κίνδυνος δεν είχε γίνει ακόμη αισθητός, με τα συνθετικά  διαμάντια να εκπροσωπούν τις φθηνότερες κατηγορίες δώρων και να παρουσιάζουν μικρότερη ζήτηση. Αυτό αλλάζει τώρα, με τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο να αρχίζουν να δέχονται πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από την κρίσιμη αγορά νυφικών στις ΗΠΑ.

Η De Beers ανταποκρίθηκε άμεσα στην εξασθένηση της ζήτησης μειώνοντας επιθετικά τις τιμές για την κατηγορία που είναι γνωστή ως “επιλεγμένα προϊόντα” – ακατέργαστα διαμάντια μεταξύ 2 και 4 καρατίων που μπορούν να κοπούν σε πέτρες περίπου στο μισό αυτού του μεγέθους όταν γυαλιστούν, αποτελώντας κεντρικά διαμάντια για νυφικά δαχτυλίδια. 

Τον Ιούνιο του 2022, η De Beers χρέωνε περίπου 1.400 δολάρια το καράτι για τα επιλεγμένα διαμάντια. Μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 850 δολάρια το καράτι και ενδεχομένως να υπάρχει περαιτέρω περιθώριο πτώσης: τα διαμάντια εξακολουθούν να είναι 10% πιο ακριβά από ό,τι στη «δευτερεύουσα» αγορά, όπου έμποροι και κατασκευαστές πωλούν μεταξύ τους.

Ενδεικτικό της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης των εργαστηριακών διαμαντιών στην αγορά της Ασίας είναι το γεγονός ότι τα διαμάντια αυτά αντιπροσώπευσαν περίπου το 9% των εξαγωγών διαμαντιών από την Ινδία τον Ιούνιο, σε σύγκριση με περίπου 1% πριν από πέντε χρόνια. Δεδομένης της μεγάλης έκπτωσης, αυτό σημαίνει ότι περίπου το 25% έως 35% του όγκου είναι πλέον εργαστηριακή καλλιέργεια, σύμφωνα με την Liberum Capital Markets.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, πολύτιμοι λίθοι που φτιάχνονταν στο εργαστήριο πωλούνταν με έκπτωση περίπου 20% έναντι των φυσικών διαμαντιών, αλλά αυτό έχει πλέον εκτιναχθεί σε περίπου 80% καθώς οι έμποροι λιανικής τα πιέζουν σε όλο και χαμηλότερες τιμές και το κόστος κατασκευής τους υποχωρεί.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Διαμάντια: Η τιμή τους έχει υποχωρήσει 18% και αυτό δεν είναι το τέλος

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από τα διαμάντια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News