Moody’s για Ελλάδα: Οι λόγοι των αναβαθμίσεων και η μείωση 52 μονάδων στο χρέος
Οι σημαντικές επενδύσεις –δημόσιες και ιδιωτικές- σε συνδυασμό με τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο και του NextGeneration EU, που ενισχύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν την τελευταία δεκαετία, στηρίζουν τις θετικές προοπτικές που δίνει η Moody’s στην αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος σε τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που αποτυπώνει την πρόοδο των τριών χωρών. Η πρόοδος αυτή αντανακλά επίσης την ενίσχυση των θεσμών και της διακυβέρνησης και καθιστά τις οικονομίες λιγότερο ευάλωτες σε τραπεζικές κρίσεις, τονίζεται.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης είναι:
-Το Ταμείο Ανάκαμψης, που με τις επενδύσεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του ενισχύει τη δυνητική ανάπτυξη. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Ελλάδα θα λάβει κονδύλια ίσα με το 16,8% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη ώθηση στην πραγματική και τη δυνητική ανάπτυξη (αύξηση της μέσης ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το 2026 και αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2030). Άλλωστε, ενώ οι σχετικές διαδικασίες σε άλλες χώρες παρουσιάζουν επιβράδυνση, η Ελλάδα είναι πολύ προχωρημένη στα αιτήματά της, επισημαίνει η Moody’s.
– Η διατηρήσιμη ισχυρότερη ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία συνεισφέρουν στην σταθερή μείωση του χρέους. Ο οίκος περιμένει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 1,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το διάστημα 2023-2026, ενώ επισημαίνει ότι ήδη, το χρέος έχει πέσει κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019 (ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει 7 μονάδες υψηλότερο από τα επίπεδα του 2019). Αλλά και έως το 2024, η Ελλάδα αναμένεται να έχει μειώσει το χρέος της κατά 52 ποσοστιαίες μονάδες, στο 154% του ΑΕΠ, από τα επίπεδα του 206% το 2020.
– Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές στηρίζουν τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα, ενώ οι ισχυρότερες τράπεζες διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Moody’s, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μοναδικό της Ευρωζώνης στο οποίο έχουν δώσει θετικές προοπτικές. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προόδου στα δάνεια και των προσδοκιών για σταθερή ποιότητα ενεργητικού. Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία τω τραπεζών, ενώ οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν και το κόστος θα είναι υπό έλεγχο. Η Moody’s πιστεύει ότι τα επίπεδα των κεφαλαίων θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και οριακά, μέσω της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Moody’s, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί βαρίδι για την πιστοληπτική αξιολόγηση, καθώς η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού απειλεί την ανάπτυξη, με την Ελλάδα να απειλείται περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόσθετα εμπόδια εντοπίζει ο οίκος για τα επόμενα χρόνια και από τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τις επιπτώσεις για τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να περιμένει κοινοτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων αυτών μπορεί να πλήξει τον τουρισμό.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια επιβράδυνση βλέπει η Moody’s – Πού εντοπίζει «θύλακες ανθεκτικότητας»
Scope: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Scope: Αναβάθμιση σε BBB- της ελληνικής οικονομίας με σταθερές προοπτικές
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News