Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 07:27
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 3,6 δισ. ευρώ ο συνολικός «λογαριασμός»

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 3,6 δισ. ευρώ ο συνολικός «λογαριασμός»

Αυξημένος κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι είναι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η αύξηση του φόρου κατά 12,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του φόρου οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των φορολογικών δηλώσεων, στην αύξηση των εισοδημάτων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και στα υψηλότερα ποσά που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν όψει και των ελέγχων που έχει προαναγγείλει η ΑΑΔΕ για όσους δηλώνουν έως 10.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.

Το 36,17% των δηλώσεων είναι χρεωστικές, άρα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν  το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Το 16,05% των φορολογούμενων θα λάβει επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Όσοι δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία και τα οποία κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο το 64% των εκκαθαριστικών

Πληρώνεται εμπρόθεσμα το 80% των φόρων από τους φορολογούμενους

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «πτωχοί» ελεύθεροι επαγγελματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News