Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 21:49
ΒUSINESS & FINANCE

Προς αύξηση ρεκόρ οδεύουν φέτος οι καταβολές μερισμάτων διεθνώς

Προς αύξηση ρεκόρ οδεύουν φέτος οι καταβολές μερισμάτων διεθνώς

Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναμένεται να καταβάλουν φέτος στους επενδυτές το ποσό ρεκόρ των 1,64 τρισ.δολαρίων σε μερίσματα μετά την αύξηση άνω του 6% στο δεύτερο τρίμηνο. 

Τα στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου Janus Henderson δείχνουν ότι το 88% των επιχειρήσεων παγκοσμίως είτε αύξησαν τα μερίσματά τους είτε τα διατήρησαν σταθερά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα μερίσματα που έχουν καταβληθεί από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει τα 568,1 δισ.δολάρια. 

Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης σημειώνεται στην Ευρώπη, όπου ένας αριθμός χωρών, όπως Ιταλία και Ισπανία, έχουν επιβάλει ή εξετάζουν να επιβάλουν φόρους στα υπερκέρδη τόσο των τραπεζών όσο και των ενεργειακών ομίλων μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων και των τιμών ενέργειας. 

Τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 10% στα 184,5 δισ.δολάρια, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνουν τη Βρετανία, όπου τα τριμηνιαία μερίσματα μειώθηκαν στα 30,7 δισ.δολάρια από τα 34,9 δισ.δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι τράπεζες συνέβαλαν στο ήμισυ του ρυθμού αύξησης των μερισμάτων παγκοσμίως, καθώς και στο ένα-τέταρτο της αύξησης των μερισμάτων στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των μερισμάτων στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για έκτο διαδοχικό τρίμηνο. 

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των μερισμάτων θα συνεχιστεί. Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται ότι θα συνεχίσει να πυροδοτεί την αύξηση για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται», αναφέρει ο Ben Lofthouse της Janus Henderson. 

Τα μερίσματα στις ΗΠΑ έφθασαν το ποσό των 148 δισ.δολαρίων. 

Οι εταιρείες στον χώρο υγείας έδωσαν τα μεγαλύτερα μερίσματα, με επικεφαλής τις UnitedHealth και Eli Lilly, οι οποίες παρουσίασαν ισχυρά κέρδη και αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την επόμενη διάρκεια του έτους. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες του real estate, με πρωταγωνιστή την εταιρεία Prologis. 

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματα καταγράφηκαν από την Intel και τη Blackstone, οι οποίες είδαν τις πωλήσεις τους και τα κέρδη τους να υποχωρούν. 

Στην Ασία, η εικόνα είναι μεικτή. Ενώ τα μερίσματα από τις μισές περίπου ιαπωνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν διψήφια αύξηση, με κορυφαία την Toyota με αύξηση 25%, στην Κίνα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων μείωσαν τα μερίσματά τους 12,4%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πώς φορολογούνται μερίσματα και γονικές παροχές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News