Business & Finance Τρίτη 29/08/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Gazprom: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο

Gazprom: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη της Gazprom μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, εξαιτίας των μειωμένων ροών του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 296,2 δισ.ρούβλια (3,1 δισ.δολάρια) το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου από 2,5 τρισ. ρούβλια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Επίσης, ο όμιλος παρουσίασε ζημίες ύψους 18,6 δισ.ρουβλίων στο δεύτερο τρίμηνο. 

Η Gazprom έχει περιορίσει τις ροές της προς την Ευρώπη – κάποτε η μεγαλύτερη αγορά της – από πέρυσι εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι μέσω των αγωγών που προμήθευαν την Ευρώπη με φυσικό αέριο έχουν σταματήσει, με τις ροές σε αρκετές χώρες να έχουν διακοπεί ολοσχερώς το 2022, αφότου αρνήθηκαν να πληρώσουν την ενέργεια σε ρούβλια. 

Τα καθαρά κέρδη της Gazprom υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020

Source: Gazprom

«Βεβαίως, η πτώση στις εξαγωγές προς την Ευρώπη αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση της προσφοράς προς την Κίνα, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Famil Sadygov. 

Ωστόσο, οι ροές προς την Κίνα αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της προσφοράς που η Gazprom συνήθιζε να διοχετεύει προς την Ευρώπη.

Φέτος, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών της Gazprom προς την Κίνα πρόκειται να φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 15,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πέρυσι. Το 2021, το τελευταίο έτος πριν τον πόλεμο, ο κορυφαίος παραγωγός παρείχε περίπου 177 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Φέτος, οι ροές προς τα δυτικά μπορεί να φτάσουν μόνο τα 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, προέβλεψε η επενδυτική τράπεζα Sinara τον Ιούνιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Προειδοποιεί για επιβολή κυρώσεων στη Naftogaz της Ουκρανίας

Ουκρανία: Θα κοπεί εντελώς το 2024 το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Gazprom: 37 mcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News