Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 22:14
ΒUSINESS & FINANCE

Κίνα: Τα κέρδη των επιχειρήσεων «βαρόμετρο» για την οικονομία της

Κίνα: Τα κέρδη των επιχειρήσεων «βαρόμετρο» για την οικονομία της

Το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας αναμένεται να αποκαλυφθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου εκτιμάται ότι θα καταγράψουν αρνητικές επιδόσεις και οι εταιρείες ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν τις προοπτικές, ιδιαίτερα σε τομείς με μεγάλη έκθεση στον προβληματικό κλάδο των ακινήτων. Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου έρχονται καθώς η κρίση ρευστότητας μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων και η ασταθής χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύουν τις αμφιβολίες των επενδυτών ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει σε πολύ πιο δυναμικά μέτρα στήριξης προκειμένου να επαναφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε τροχιά ανάπτυξης. 

Τα κέρδη θα παρέχουν επίσης σημαντικά στοιχεία για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η δημοσίευση των οικονομικών στατιστικών από την Κίνα τίθεται υπό μεγαλύτερο έλεγχο μετά την απόφαση του Πεκίνου αυτόν τον μήνα να σταματήσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την ανεργία των νέων. «Για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα θα δούμε λιγότερο ενθαρρυντικά νούμερα από την Κίνα όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Kinger Lau, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών για την Κίνα στην Goldman Sachs, η οποία πρόσφατα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 11% από 14%. «Βασικά, αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τον τομέα ακινήτων χωρίς μεγαλύτερη πολιτική ανταπόκριση», είπε ο Lau. «Αυτή εξακολουθεί να είναι η βασική μεταβλητή που οδηγεί τις αποδόσεις της αγοράς μετοχών».

Η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων θα λάβει χώρα την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο της χώρας. Οι κινεζικές αρχές την Κυριακή μείωσαν κατά το ήμισυ το τέλος χαρτοσήμου στις συναλλαγές μετοχών και δεσμεύτηκαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αρχικών δημόσιων προσφορών στη Σαγκάη και στη Σενζέν, κάτι που μπορεί να αποστραγγίσει τη ρευστότητα από την ευρύτερη αγορά και να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών. Οι κινήσεις προκάλεσαν άνοδο έως και 5,5% σήμερα Δευτέρα για το δείκτη CSI 300 των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάη, αλλά ο δείκτης στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη για να κλείσει μόλις 1,2% υψηλότερα.

Οι προσδοκίες για περισσότερες υποβαθμίσεις στις προοπτικές των εταιρειών είναι εν μέρει θέμα χρόνου, ειδικά στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά από αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό. Οι εισηγμένες εταιρείες στον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI China που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τομείς που υπέστησαν σημαντική πίεση φέτος, όπως τα ακίνητα, η βαριά βιομηχανία και τα χρηματοοικονομικά. Τα κορυφαία ονόματα περιλαμβάνουν την Industrial and Commercial Bank of China, τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό της χώρας, την Country Garden, κάποτε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής με βάση τις πωλήσεις και την εταιρεία υποδομών China Communications Construction.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου στην Κίνα

Επιχείρηση στήριξης του χρηματιστηρίου στην Κίνα – Μείωση στον φόρο συναλλαγών

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News