Business & Finance Παρασκευή 18/08/2023, 08:24
BUSINESS & FINANCE

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Enel από τη ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Enel από τη ΔΕΗ

Θέµα ηµερών είναι η ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ∆ΕΗ του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουµανία, που δροµολογήθηκε από τον περασµένο Νοέµβριο µε τις αποκλειστικές διαπραγµ ατεύσεις µεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή δεσµευτικής συµφωνίας στις 9 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι λεπτοµέρειες για την οριστικοποίηση της συναλλαγής έχουν διευθετηθεί και οι δύο εταιρείες φέρονται έτοιµες να υπογράψουν, εκτός απροόπτου, την οριστική συµφωνία την ερχόµενη Τρίτη 22 Αυγούστου. Η εξαγορά έλαβε µέσα στον Ιούνιο το πράσινο φως από την Κοµισιόν, η οποία έκρινε ότι δεν θα επιφέρει προβλήµατα ανταγωνισµού λόγω της µη αλληλοεπικάλυψης των δραστηριοτήτων των εταιρειών.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα περιέλθει στον έλεγχο της ∆ΕΗ το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania έναντι τιµήµατος 1,260 δισ. ευρώ. Η ∆ΕΗ προτίθεται να χρηµατοδοτήσει την εξαγορά µέσω συνδυασµού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισµό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισµένη δανειακή χρηµατοδότηση διαθέσιµη µε τη µορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ∆ΕΗ αποκτά καθετοποιηµένη παρουσία στην αγορά της Ρουµανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουµανίας Βουλγαρίας – Ελλάδας. Η Enel Romania, µε παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους µεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τοµέα στη Ρουµανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες. Αναπτύσσεται στον τοµέα της διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας µε ένα δίκτυο 130.000 χιλιοµέτρων σε τρεις σηµαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συµπεριλαµ βανοµένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προµηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαµβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους µεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιµων πηγών ενέργειας στη χώρα, µε εγκατεστηµένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτηµένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ∆ΕΗ στη Ρουµανία θα ενισχυθεί και µε τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ∆ΕΗ Ανανεώσιµες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον όµιλο Lukoil. Η συναλλαγή, σύµφωνα µε κύκλους της ∆ΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του οµίλου ∆ΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δηµιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Στο 5,5% μειώθηκε η συμμετοχή της Goldman Sachs

AΠΕ: Μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News