BUSINESS & FINANCE

Στην αναμονή για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Στην αναμονή για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Η εξασφάλιση χρηµατοδότησης από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας θα καθορίσει την πορεία υλοποίησης του υπερυπολογιστή µε το όνοµα «∆αίδαλος» που θα µπορούσε να αντιστοιχεί, σε απόλυτους αριθµούς, σε εκατοµµύρια «παραδοσιακούς» υπολογιστές που χρησιµοποιούν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πριν από µερικές ηµέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο ενέκρινε την προµελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου του πρώην ηλεκτρικού σταθµού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου θα τοποθετηθεί το υπερυπολογιστικό σύστηµα. Ενώ όµως το έργο, µε συνολική επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ, είναι ώριµο σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, η εξασφάλιση χρηµατοδότησης είναι το µεγάλο ζητούµενο. Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί το φθινόπωρο, οδηγεί στην καθυστέρηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, της εξασφάλισης των απαιτούµενων κεφαλαίων που θα προέλθουν κατά 70% από το Ταµείο Ανάκαµψης.

Ως αποτέλεσµα παραµένει αβέβαιο εάν θα ήταν δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία ο υπερυπολογιστής τέλη 2024 – αρχές 2025, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραµµα του έργου που υπολογίζεται ότι απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια ωσότου ολοκληρωθεί. Νωρίτερα, εντός του κτιρίου του πρώην ηλεκτρικού σταθµού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα πρέπει να δηµιουργηθεί ένα νέο κέλυφος.

Επίσης, ο χώρος θα πρέπει να διαµορφωθεί κατάλληλα ώστε η θερµοκρασία να παραµένει σταθερή και να διευκολύνεται η πρόσβαση του κοινού. Ο υπερυπολογιστής, που θα αποκτήσει η Ελλάδα, θα διαθέτει ισχύ 30 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 30 εκατοµµύρια δισεκατοµµύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Στο ελληνικό σούπερ κοµπιούτερ θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράµατά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήµια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Ερευνητές δηλαδή και επιστήµονες σε τοµείς όπως η υπολογιστική χηµεία, η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η µετεωρολογία και η σεισµολογία θα έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιούν τις δοκιµές τους στον «∆αίδαλο», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη θέση της και στον παγκόσµιο χάρτη της επιστηµονικής έρευνας.

Οι υπερυπολογιστές επιτρέπουν την εκτέλεση επιστηµονικών εφαρµογών που απαιτούν την υλοποίηση πολλών εκατοµµυρίων µαθηµατικών πράξεων ή την επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων. Eνας υπερυπολογιστής σήµερα είναι στην πραγµατικότητα ένα σύστηµα από εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές (που λειτουργούν ως «κόµβοι») οι οποίοι επικοινωνούν µεταξύ τους χρησιµοποιώντας ένα πολύ γρήγορο δίκτυο και συνεργατικά µπορούν να επιλύουν προβλήµατα µε µεγάλη ταχύτητα. Σύµφωνα µε το Εθνικό ∆ίκτυο Υποδοµών Τεχνολογίας και Ερευνας, οι υπερυπολογιστές, ως πανίσχυρο εργαλείο πραγµατοποίησης έρευνας, χρησιµοποιούνται για να επιλύσουν µερικά από τα σηµαντικότερα προβλήµατα της ανθρωπότητας, όπως η προέλευση του σύµπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρµάκων, οι έρευνες για την κλιµατική αλλαγή και άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Στο Πάρκο Λαυρίου θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος – Επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Κομισιόν: Εγκατάσταση 5 υπερυπολογιστών νέας γενιάς στην Ευρώπη, ο ένας στην Ελλάδα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News