Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 21:44
BUSINESS & FINANCE

Πώς η Temu βγάζει χρήματα από σούπερ φτηνά αγαθά, όπως έξυπνα ρολόγια των 10 δολ.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ευκαιριών Temu είχε μια καταιγιστική πορεία το 2023.

Πώς η Temu βγάζει χρήματα από σούπερ φτηνά αγαθά, όπως έξυπνα ρολόγια των 10 δολ.

Ξεκινώντας αθόρυβα την εφαρμογή της τον Σεπτέμβριο του 2022, η εταιρεία χρειάστηκε μόνο λίγες εβδομάδες για να βρεθεί στην κορυφή των charts των καταστημάτων εφαρμογών, ξεπερνώντας τις Amazon και Walmart και ακόμη και την κινεζική Shein. Τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία ηλικίας 5 μηνών έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο κατά τη διάρκεια του Super Bowl LVII, προβάλλοντας δύο διαφημιστικά σποτ συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοτικότητα της Temu οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικά φθηνές απομιμήσεις της. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν μια απομίμηση του Apple Watch για 10 δολάρια, απομιμήσεις Yeezy για 4,99 δολάρια και κονσόλες παιχνιδιών για 20 δολάρια. Εκτός από τις μεγάλες εκπτώσεις, οι χρήστες βομβαρδίζονται από κουπόνια, αντίστροφες μετρήσεις δωρεάν αποστολής, flash sales και εκπτώσεις μέσω «τροχού της τύχης».

Ενώ εκ πρώτης όψεως η εταιρεία φαίνεται να είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Βοστώνη, στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από ένα γνωστό όνομα στον κινεζικό χώρο λιανικής πώλησης, την Pinduoduo. 

«Η Κίνα είναι πραγματικά ο άξονας της στρατηγικής της Temu», δήλωσε ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της GlobalData Retail. «Πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στην Temu κατασκευάζονται στην Κίνα. Αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα στις Η.Π.Α. Έτσι, το εργατικό κόστος σε σύγκριση με την κατασκευή στις Η.Π.Α. και αλλού είναι πραγματικά χαμηλό».

Η άνοδος της δημοτικότητας της Temu τράβηξε επίσης την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί τον ιστότοπο ότι εκμεταλλεύεται τους κανόνες αποστολής de minimis για «χτυπά» τις τιμές των αμερικανικών λιανοπωλητών. Σύμφωνα με τους κανόνες de minimis, οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων δεν υπόκεινται σε δασμούς και υποβάλλονται σε ελάχιστους τελωνειακούς ελέγχους.

Πέραν αυτού, μια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγόρησε την εταιρεία λιανεμπορίου ότι παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία περί εισαγωγών χρησιμοποιώντας καταναγκαστική εργασία για την προμήθεια των προϊόντων του.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News