Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 20:09
BUSINESS & FINANCE

Ο CEO της Ford προβλέπει ανάπτυξη 1.000% για τις υπηρεσίες λογισμικού στο αυτοκίνητο

Ο CEO της Ford προβλέπει ανάπτυξη 1.000% για τις υπηρεσίες λογισμικού στο αυτοκίνητο

Η Ford Motor Co. βλέπει τα έσοδα από τις υπηρεσίες λογισμικού εντός του αυτοκινήτου, όπως η λειτουργία αυτόνομης (hands free) οδήγησης, να αυξάνονται κατά 1.000% τα επόμενα χρόνια.

Για να αξιοποιήσει αυτή την ανάπτυξη, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέλαβε τον Peter Stern, πρώην αντιπρόεδρο υπηρεσιών της Apple Inc. για να διευθύνει μια νεοσύστατη μονάδα που εστιάζει στην τεχνολογία. Ο Stern έχει αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος οδήγησης hands-free BlueCruise της Ford, καθώς και την ανάπτυξη άλλων υπηρεσιών εντός του αυτοκινήτου που θα πωληθούν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Jim Farley στοχεύει στη δημιουργία μιας συνεχούς ροής εσόδων από τις υπηρεσίες λογισμικού που θα εξομαλύνει τους κύκλους άνθησης και πτώσης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ford έχει ήδη μισό εκατομμύριο συνδρομητές λογισμικού, κυρίως στον εμπορικό στόλο της, δήλωσε ο Farley σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Στοχεύουμε τώρα σε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με πολύ υγιή περιθώρια κέρδους», είπε. «Αναμένουμε να τα δεκαπλασιάσουμε αυτά τα επόμενα χρόνια με βάση την ανάπτυξη που βλέπουμε».

Η πώληση υπηρεσιών, όπως το λογισμικό που ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος, δημιουργεί μεικτά περιθώρια κέρδους άνω του 50%, δήλωσε ο Farley. Αυτό συγκρίνεται με το περιθώριο κέρδους προ τόκων και φόρων 8,3% που είχε η Ford στο φετινό πρώτο εξάμηνο.

Η Ford θα αναπτύξει νέα ηλεκτρική αρχιτεκτονική στα βενζινοκίνητα και ηλεκτρικά μοντέλα της το 2025 και το 2026, συμπεριλαμβανομένου του best-seller φορτηγού F-150 pickup, που θα επιτρέψει στην αυτοκινητοβιομηχανία να προσφέρει περισσότερες συνδρομητικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας, δήλωσε ο Farley.

«Αυτό θα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έσοδο της Ford», δήλωσε ο Farley. «Και σε αντίθεση με την επιχείρηση οχημάτων μας μερικές φορές, μιλάμε για τεράστια περιθώρια κέρδους».

Ο Stern είναι το τελευταίο πρώην στέλεχος της Apple που μεταπηδά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στη Ford, συναντά τον Doug Field, ο οποίος προσλήφθηκε από τον Farley το 2021 ως επικεφαλής προηγμένης τεχνολογίας και ενσωματωμένων συστημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τον Μάιο, η General Motors Co. προσέλαβε τον Mike Abbott, πρώην αντιπρόεδρο μηχανικής του τμήματος Cloud Services της Apple, για να ξεκινήσει μια νέα μονάδα λογισμικού.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News