Δύσκολος Αύγουστος και Σεπτέμβριος στο ΥΠΕΘΟ – Οι προκλήσεις
Αγώνα δρόμου θα πρέπει να «τρέξει» το οικονομικό επιτελείο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα πρώτον για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και από την άλλη από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει ο Κωστής Χατζηδακης και η ομάδα του να ξεκινήσουν το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων από το 2024.
Μέσα στο Αύγουστο στην οδό Νίκης θα πρέπει να μετρήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν αλλά και θα πρέπει να ιεραρχηθούν και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, ώστε να σχεδιαστεί το πακέτο της ΔΕΘ. Φέτος, το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμένεται να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, καθώς μέρος των εξαγγελιών για το 2024 θα περιλαμβάνει τα μέτρα που υπήρχαν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, το bonus προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, η νέα αύξηση των συντάξεων που μέχρι τώρα υπολογίζεται σε 3,4%, αλλά πιθανή πλέον θεωρείται και η επέκταση του Market Pass.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πού θα «κάτσει η μπίλια» των πλεονασμάτων, μιας και σταματά η ρήτρα διαφυγής και οι ευρωπαϊκές οικονομίες επιστρέφουν πίσω στους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% το 2024, υψηλότερο από το 2,1% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα το 2024 αποτελεί και το νούμερο ένα θέμα διαπραγμάτευσης με τη Κομισιόν από το Σεπτέμβριο.
Το μεγαλύτερο στοίχημα και πρόκληση για την οδό Νίκης είναι βέβαια το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών να μην γίνει «παγίδα» για την ανάπτυξη και μάλιστα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, που αποτελούν ήδη μεγάλο κίνδυνο.
Από το 2024, όμως, πλέον μπαίνει στο παιχνίδι των δημοσιονομικών κανόνων άλλος ένας σκληρός κανόνας καθώς τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών. Θα υπάρχει δηλαδή ένα ταβάνι δαπανών που θα προκύπτει για κάθε χώρα από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές δαπάνες.
Το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλες τις δαπάνες του προϋπολογισμού πλην εκείνων που αφορούν τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Το ποσό των δαπανών θα προσαρμόζεται αν λαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, ενώ θα εξαιρούνται οι κυκλικές δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.
Στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία, αλλά και το ύψος του χρέους της. Τα σχέδια θα ενσωματώνουν δημοσιονομικούς, μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών όπου χρειάζεται.
Διαβάστε επίσης:
«Ξεκλειδώνουν» το Market Pass και το Youth Pass
Πώς μοιράζονται ενισχύσεις 4,4 δισ. την επόμενη 4ετία
Προσδοκίες για επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2024
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News