Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 14:39
ΒUSINESS & FINANCE

Κίνα: Διαθέτει ένα «χρυσωρυχείο» γενετικών δεδομένων και δεν θέλει να το μοιραστεί

Κίνα: Διαθέτει ένα «χρυσωρυχείο» γενετικών δεδομένων και δεν θέλει να το μοιραστεί

Καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο, πρόοδος στη μακροζωία, πρωτοποριακά φάρμακα και εμβόλια: αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιθανά βραβεία που προσφέρονται σε έναν αναδυόμενο παγκόσμιο αγώνα για την προώθηση των βιοεπιστημών.

Και η Κίνα διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειές της να γίνει η εξέχουσα δύναμη, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο τεράστιος πληθυσμός της των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να προσφέρει ένα θησαυρό δεδομένων.

Τεράστιες ποσότητες αυτών των δεδομένων υπάρχουν ήδη σε βιοτράπεζες και ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα – αλλά η κυβέρνηση ξεκινά τώρα μια «εθνική γενετική έρευνα» προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να διεκδικήσει μεγαλύτερη εποπτεία αυτών των πόρων, όπως υποστηρίζουν ειδικοί.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους ελέγχους σχετικά με την πρόσβαση ξένων σε αυτά τα δεδομένα – σε αντίθεση με πολλές χώρες της Δύσης που έχουν δεσμευτεί να ανοίξουν πληροφορίες για παγκόσμια κοινή χρήση.

Η εθνική έρευνα και οι περιορισμοί στην ξένη πρόσβαση αποτελούν μέρος των νέων κανονισμών για τους γενετικούς πόρους της Κίνας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η γενετική συσσώρευση θα μπορούσε να καταστήσει την παγκόσμια ερευνητική συνεργασία πιο δύσκολη – και ενδεχομένως να γυρίσει και μπούμερανγκ στην Κίνα.

«Η κυβέρνηση θέλει να έχει πολύ σφιχτό χέρι σε αυτόν τον τομέα καθώς συνειδητοποιεί ότι έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, αλλά… Η Κίνα χρειάζεται διεθνή συνεργασία για να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Joy Y. Zhang, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Επιστήμης και Επιστημών Δικαιοσύνη. Ο Zhang συμμετείχε σε συναντήσεις διαβούλευσης κατά τη σύνταξη των νέων κανονισμών.

Η άνθηση των βιοεπιστημών

Διακυβεύονται πολλά: τα γενετικά δομικά στοιχεία που συνθέτουν το σώμα μας θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν ανακαλύψεις με ευρύ αντίκτυπο, από την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία μέχρι την εθνική άμυνα και τη βιοασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι επιστήμονες και αρχές έχουν τονίσει πώς το γενετικό υλικό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη μελέτη και τη θεραπεία ασθενειών. ανάπτυξη φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων· και για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται διάφορες γενετικές ανωμαλίες ή του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια συμβάλλουν στη μακροζωία ενός ατόμου – ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της επικείμενης δημογραφικής κρίσης της Κίνας καθώς ο ρυθμός γεννήσεων μειώνεται και το εργατικό δυναμικό γερνάει.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα ερευνητικά κέντρα έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορα μέρη της Κίνας, με εισηγμένες στο χρηματιστήριο βιοφαρμακευτικές εταιρείες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2015, η κυβέρνηση είπε ότι η βάση δεδομένων της ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, με περίπου 44 εκατομμύρια καταχωρίσεις, σύμφωνα με Κινέζους ακαδημαϊκούς.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει στηρίξει τα μέγιστα αυτή την έκρηξη, προσδιορίζοντας τη βιοτεχνολογία ως μία από τις «στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες» στις οποίες θα επικεντρωθεί η ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο του τελευταίου πενταετούς σχεδίου πολιτικής της κυβέρνησης.

Η κατανόηση του τι κάνουν τα γονίδια είναι «ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα στην επόμενη γενιά τόσο της ιατρικής όσο και της βιολογικής έρευνας», σημειώνει η Άννα Πουγκλίσι, διευθύντρια προγραμμάτων βιοτεχνολογίας στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυομενης Τεχνολογίας της Τζόρτζια. «Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους δεδομένα, τόσο τα δικά τους όσο και από άλλα μέρη στον κόσμο, τους δίνει ένα πλεονέκτημα στο να ανακαλύψουν ορισμένα από αυτά τα προβλήματα».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ – ο μακροχρόνιος αντίπαλος της Κίνας στην τεχνολογία, την περιφερειακή επιρροή, τη στρατιωτική ισχύ και την οικονομική ισχύ – αισθάνονται την πίεση. Αρκετές αναφορές από ομάδες προβληματισμού και ερευνητικές ομάδες προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Άλλοι πάλι λένε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να κλείσει αυτό το χάσμα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News