Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 14:14
ΒUSINESS & FINANCE

Σαουδική Αραβία: Ζητά συμμετοχή στο πρόγραμμα αμυντικού αεροσκάφους GCAP

Σαουδική Αραβία: Ζητά συμμετοχή στο πρόγραμμα αμυντικού αεροσκάφους GCAP

Η Σαουδική Αραβία πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ιταλία να της επιτρέψουν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την κατασκευή ενός νέου, προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους.

Η προσπάθεια του Ριάντ να συνεργαστεί με το Global Combat Air Programme δημιουργεί πιέσεις εντός της συμμαχίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία είναι ανοιχτά στην προοπτική, ενώ η Ιαπωνία αντιστέκεται, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπέβαλε αίτημα συμμετοχής στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα όταν οι δύο τους είχαν συναντηθεί στην Τζέντα τον Ιούλιο, ανέφερε η εφημερίδα.

Το Τόκιο – το οποίο ανέτρεψε το 2014 μία απαγόρευση εξαγωγών όπλων πολλών δεκαετιών – ανησυχεί ότι η σαουδαραβική εμπλοκή θα μπορούσε να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του GCAP, το οποίο στοχεύει να κατασκευάσει ένα προηγμένο και εξαγώγιμο μαχητικό αεροσκάφος έως το 2035.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να έχει σημαντική οικονομική συνεισφορά στο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, και ενδεχομένως να προσφέρει και κάποια τεχνική βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News