Business & Finance Σάββατο 12/08/2023, 15:00
ΒUSINESS & FINANCE

Νέες προκλήσεις για τις αγορές, καθώς η Fed μειώνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ.δολάρια

Νέες προκλήσεις για τις αγορές, καθώς η Fed μειώνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ.δολάρια

Η προσπάθεια της Φέντεραλ Ριζέρβ να συρρικνώσει τον ισολογισμό της αναμένεται να αγγίξει το 1 τρισ.δολάρια αυτό το μήνα, ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αντιστρέψει την πολιτική που είχε ακολουθήσει στη διάρκεια της πανδημίας. Επενδυτές προειδοποιούν τώρα ότι περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. 

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγόρασε κρατικά ομόλογα και τίτλους εξασφαλισμένους με υποθήκη αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια της πανδημίας. Από πέρυσι την Άνοιξη άρχισε ωστόσο να επιτρέπει την ωρίμανση των διακρατήσεων χωρίς να αντικαθιστά τους τίτλους. 

Με βάση στοιχεία έως τις 9 Αυγούστου, το χαρτοφυλάκιο της Fed συρρικνώθηκε κατά 98 δισ.δολάρια από τα 8,55 τρισ.δολάρια πέρυσι το Μάιο, όταν είχε φθάσει σε κορύφωση. Ανάλυση των εβδομαδιαίων στοιχείων δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιό της περισσότερο από 1 τρισ.δολάρια πριν από τα τέλη του μηνός. 

Η έξοδος ωτόσο ενός από τους μεγαλύτερους αγοραστές κρατικών ομολόγων από τις αγορές σταθερού εισοδήματος σημαίνει ότι η προσφορά χρέους θα πρέπει να απορροφηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. 

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας αντανακλά το γεγονός ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι γεμάτο από ρευστό από την πανδημία. Όμως, το υπόβαθρο για περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. 

Η Fed σκοπεύει να μειώσει τον ισολογισμό της επιπλέον κατά 1,5 τρισ.δολάρια έως τα μέσα του 2025, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση αυξανει εντυπωσιακά το μέγεθος του χρέους που εκδίδει, την ώρα που εξασθενεί το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές. Μία τέτοια εξέλιξη απειλεί να ωθήσει σε άνοδο το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες για πολλούς επενδυτές που έχουν συσσωρεύσει φέτος ομόλογα με την προσδοκία ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης των επιτοκίων έχει φθάσει στο τέλος του. 

Ο Μανμόχαν Σινγκ, οικονομολόγος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού κατά 1 τρισ.δολάρια, θα αντιστοιχούσε σε μία επιτοκιακή αύξηση των 0,15 έως 0,25 μονάδων βάσης. 

Η Μέγκαν Σγουίμπερ, αναλύτρια της Bank of America, θεωρεί ότι το μέγεθος ορισμένων δημοπρασιών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2021. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από την Ιαπωνία, το μεγαλύτερο ξένο κάτοχο αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αναμένεται να υποχωρήσει. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Υπό τον φόβο της ύφεσης οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων

Η Fed σπρώχνει τις ΗΠΑ σε ύφεση, φοβούνται οι traders των ομολόγων

ΗΠΑ: Μετά τη συμφωνία για το χρέος, το «τσουνάμι» ομολόγων 1 τρισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News