Business & Finance Σάββατο 12/08/2023, 10:56
ΒUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο πάνω σε χωματερή

Βρετανία: Πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο πάνω σε χωματερή

Σε μια τεράστια έκταση γης στα ανατολικά του Λονδίνου, 108.000 νεοεγκατεστημένα ηλιακά πάνελ αστράφτουν στον ήλιο, απορροφώντας ενέργεια που σύντομα θα μεταφερθεί μέσω καλωδίων στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνήθως η τοποθεσία, η οποία είναι μεγαλύτερη από 28 γήπεδα ποδοσφαίρου, θα ήταν ελκυστική για κατασκευαστές που ήθελαν να χτίσουν σπίτια, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη σε αυτή την περιοχή της χώρας. Αλλά το αγροτεμάχιο κοντά στο South Ockendon, μισή ώρα με το τρένο από το κέντρο του Λονδίνου, παρέμεινε άγονο τα τελευταία 25 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι η τοποθεσία βρίσκεται στην κορυφή ενός σωρού σκουπιδιών 5 εκατομμυρίων τόνων που απειλεί να εκλύσει δηλητηριώδες μεθάνιο, εάν καταστραφεί η δομή του. 

Το έργο πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα, βοηθώντας στην επίλυση ενός διλήμματος που αντιμετωπίζουν συχνά οι πάροχοι καθαρής ενέργειας οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παροχή ενέργειας σε μεγάλες πόλεις. Αν και η πυκνότητα του πληθυσμού αυξάνει τη ζήτηση για φθηνότερες και καθαρότερες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί επίσης έλλειψη διαθέσιμης γης.

«Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά σε μια κλειστή χωματερή, δεν υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές επαναχρησιμοποίησης για αυτήν», είπε ο Μάθιου Πόπκιν, ο οποίος εργάζεται σε ένα έργο για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοποθεσίες στο Κολοράντο. 

Το αγρόκτημα έχει ικανότητα παραγωγής 58,8 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 17.000 σπίτια, ωθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του να αυξήσει την ηλιακή ενέργεια σχεδόν κατά πέντε φορές έως το 2035. Αλλά η ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εύκολη. Ενώ η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε αχρησιμοποίητους σωρούς σκουπιδιών μπορεί να είναι μια λογική λύση σε ένα διαστημικό ζήτημα, θέτει τεχνικές προκλήσεις που ανέβασαν την τιμή του έργου.

Τα πάνελ έπρεπε να στερεωθούν κατά παρτίδες σε βάσες από σκυρόδεμα προκειμένου να αποτραπεί η διάτρηση των θεμελίων, τα οποία μπορούν κανονικά να τοποθετηθούν σε βάθος έως τριών μέτρων στη στεγανοποίηση του χώρου υγειονομικής ταφής. Ορισμένα έπρεπε να εγκατασταθούν με ρυθμιζόμενα πόδια σε περίπτωση που το έδαφος μετακινηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς τα σκουπίδια από κάτω αποσυντίθενται.

Το έργο κοστίζει περίπου 850.000 στερλίνες (1,1 εκατομμύρια δολάρια) ανά μεγαβάτ ενέργειας που θα παράγει, περίπου 5% περισσότερο από ένα ηλιακό πάρκο εγκατεστημένο σε συνηθισμένη γη, σύμφωνα με τον Eamonn Medley, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης στην NTR, διαχειριστή επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόμοια έργα έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η νότια Βραζιλία, και μερικές φορές το κόστος μπορεί να είναι έως και 15% υψηλότερο, ανάλογα με την κατάσταση του χώρου υγειονομικής ταφής, τις τιμές των μεταφορών και των υλικών.

Όπως και για πολλά άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο πληθωρισμός συνιστά μεγάλες προκλήσεις, αν και ο Medley και η ομάδα του μπόρεσαν να συνεχίσουν χωρίς να καθυστερήσουν την εγκατάσταση, εν μέρει χάρη σε ένα συμβόλαιο για την πώληση όλης της ενέργειας που παράγεται για τα πρώτα 10 χρόνια στην BT Group. 

            Η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη

Η παραγωγική δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει τα 800 γιγαβάτ έως το 2030

Source: BloombergNEF as of July 25, 2023

Το κόστος των υλικών αρχίζει τώρα να μειώνεται χάρη στην υπερπροσφορά ηλιακών εξαρτημάτων από την Κίνα που πλημμύρισε την αγορά, οδηγώντας σε κατάρρευση τις τιμές, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Αυτό, σε συνδυασμό με το πόσο βιώσιμη έχει καταστεί η οικοδόμηση σε χώρο λυμάτων μπορεί να αποδειχθεί ευλογία για τους κατασκευαστές, δυνητικά εξαπολύοντας νέο κύμα έργων. Το BloombergNEF αναμένει ότι θα εγκατασταθούν πάνω από δύο γιγαβάτ στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, από 1,2 γιγαβάτ το 2022.

Τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα χτίζονται συνήθως σε αχρηστευμένη γη, αλλά συχνά είναι δύσκολο να βρεις τέτοιες εκτάσεις κοντά στις μεγάλες πόλεις που χρειάζονται περισσότερο την ηλεκτρική ενέργεια. Το μεγαλύτερο πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου – με χωρητικότητα 72 μεγαβάτ – βρίσκεται στη Βόρεια Ουαλία. Ένα ακόμη μεγαλύτερο πάρκο βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο Faversham στο Κεντ, σε απόσταση 50 μιλίων από το Λονδίνο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

EIU: Αγώνας δρόμου στην κλιματική πολιτική – Τα τέσσερα εμπόδια

Προειδοποίηση Ολλανδίας: Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε. χωρίς την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News