Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 20:57
BUSINESS & FINANCE

Yellow: Ενδιαφέρον από πιθανούς χρηματοδότες παρά τη διαφαινόμενη πτώχευσή της

Yellow: Ενδιαφέρον από πιθανούς χρηματοδότες παρά τη διαφαινόμενη πτώχευσή της

Η Yellow Corp, η οποία έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα έχει προσελκύσει επιπλέον ενδιαφέρον από πιθανούς χρηματοδότες που προσφέρουν εναλλακτική χρηματοδότηση για την εταιρεία φορτηγών μεταφορών μικρών αποστάσεων.

Ο δικηγόρος της Yellow, Patrick J. Nash, δήλωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης ότι οι χρηματοδότες προτείνουν να παράσχουν δάνειο βάσει του κεφαλαίου 11 στην εταιρεία με προτεραιότητα πληρωμών πέρα από την Apollo και άλλους δανειστές. Μια τέτοια παραχώρηση προσφέρεται σπάνια σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες συνήθως προηγούνται όλων των άλλων χρεών, επειδή ο δανεισμός σε πτωχευμένες εταιρείες είναι επικίνδυνος.

Η Yellow με έδρα το Νάσβιλ κατέθεσε αίτηση δικαστικής προστασίας την Κυριακή μετά την απόλυση σχεδόν όλων των 33.000 εργαζομένων της. Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε εκκαθάριση μετά την αντιμετώπιση μακροχρόνιων οικονομικών προβλημάτων και μια διαμάχη με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες σχετικά με μια προσπάθεια αναζωογόνησης. Ο ανταγωνισμός για την παροχή χρηματοδότησης για την εκκαθάριση δείχνει ότι οι δανειστές είναι βέβαιοι ότι η εταιρεία θα αποπληρώσει όλο το ανεξόφλητο ανώτερο χρέος της, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου κατά τη διάρκεια της Covid-19, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η εταιρεία αξιολογεί τις επιλογές χρηματοδότησης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το hedge fund MFN Partners LP, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Yellow, και την ανταγωνιστική εταιρεία φορτηγών Estes Express Lines. Ο Nash δήλωσε ότι η MFN τροποποίησε την προσφορά της έτσι ώστε η προτεραιότητα πληρωμής της να υπολείπεται αυτής της Apollo. Η Estes και η Yellow αντάλλαξαν ένα συμφωνητικό για την προσφορά της Estes με δυνατότητα επέκτασης έως και 230 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της εκκαθάρισης της Yellow, είπε.

Ο Nash δήλωσε ότι η Yellow αναμένει να οριστικοποιήσει τη χρηματοδότηση μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η επόμενη εμφάνισή της στο πτωχευτικό δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου.

«Όλα όσα περιγράψατε ακούγονται σαν καλά νέα και ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργούν τα πράγματα», δήλωσε την Παρασκευή ο δικαστής Craig T. Goldblatt.

Ο Dennis Dunne, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Apollo, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Yellow για πιθανά ζητήματα με την προτεινόμενη χρηματοδότηση και ελπίζει να τα επιλύσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αν και η Apollo υποστηρίζει τη νέα χρηματοδότηση του κεφαλαίου 11 που είναι κατώτερη του υφιστάμενου χρέους, ο Dunne δήλωσε ότι οι χρηματοδότες θα πρέπει να επιτρέπεται να υποβάλλουν προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία της Yellow μόνο εάν αυτό σημαίνει ότι το υφιστάμενο χρέος θα εξοφληθεί πρώτα. Η προσφορά πίστωσης επιτρέπει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν το χρέος που τους οφείλεται για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία μιας πτωχευμένης εταιρείας.

«Επεξεργαζόμαστε αυτά τα ζητήματα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε πριν από την επόμενη Τρίτη», δήλωσε ο Dunne.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Yellow έχουν αποτιμηθεί σε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων με περίπου 300 κέντρα εξυπηρέτησης, 42.000 ρυμουλκούμενα και 12.700 ελκυστήρες. Ο Nash δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα κέντρα εξυπηρέτησης της εταιρείας βρίσκονται σε όλη τη χώρα, πολλά από αυτά σε πλήρως ανεπτυγμένες αστικές περιοχές, όπου δεν κατασκευάζονται πλέον τέτοια τερματικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News