Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 15:06
BUSINESS & FINANCE

TUI: Η στρατηγική για τους καύσωνες – Διακοπές στην Ελλάδα και τα Χριστούγεννα

Η TUI ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κόστη ύψους μέχρι 25 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο

TUI: Η στρατηγική  για τους καύσωνες – Διακοπές στην Ελλάδα και τα Χριστούγεννα

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI ανακοίνωσε σήμερα πως διαπιστώνει μια αλλαγή στην τουριστική σεζόν, η οποία αρχίζει πλέον νωρίτερα την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνήθειες των τουριστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TUI, Sebastian Ebel, έκανε τα σχόλια αυτά ενώ το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη νότια Ευρώπη και αφού ανακοίνωσε πως η TUI ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κόστη ύψους μέχρι 25 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο, καθώς στο ύψος αυτό υπολογίζει το κόστος των πρόσφατων πυρκαγιών στο ελληνικό νησί, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων επαναπατρισμού και των αποζημιώσεων.

Η εμπειρία αυτή έκανε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ασφαλιστική κάλυψη των πελατών της που ταξιδεύουν σε προορισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πυρκαγιές, δήλωσε ο Έμπελ στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και οφέλη για τον ταξιδιωτικό όμιλο, παρατείνοντας την τουριστική σεζόν και ανοίγοντας νέους προορισμούς.

«Θα πηγαίνουμε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και ρώτησα τους συναδέλφους μου μήπως θα πρέπει να ανοίξουμε τον προορισμό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς, μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά από αυτά», δήλωσε ο Ebel.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση σε νέους προορισμούς στις σκανδιναβικές χώρες, τις ακτές του Βελγίου και της Πολωνίας και άλλες, καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερές κλιματικές συνθήκες.

«Αυτό μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

Αναφορικά με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, η ΤUI ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ ανέφερε ότι αναμένει το 2023 να κινηθεί κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για το πρώτο κερδοφόρο καλοκαιρινό τρίμηνο μετά την πανδημία, ενώ οιι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 145 εκατ. ευρώ.

Η TUI διατήρησε την πρόβλεψη για κέρδη προ τόκων και φόρων πάνω από τα 409 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το δημοσιονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν η κατάργηση των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid άνοιξε το δρόμο για μια ισχυρή ταξιδιωτική σεζόν σε όλη την Ευρώπη. Η μέση τιμή των πακέτων διακοπών είναι 7% υψηλότερες από πέρυσι.
Η TUI σημείωσε ότι οι καλοκαιρινές της κρατήσεις ήταν στο 95% των προ πανδημίας επιπέδων πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News