Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 22:11
BUSINESS & FINANCE

Η KKR αγοράζει χαρτοφυλάκιο δανείων αυτοκινήτου 373 εκατ. δολ.

Η KKR αγοράζει χαρτοφυλάκιο δανείων αυτοκινήτου 373 εκατ. δολ.

Ο γίγαντας ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co. αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο προνομιακών δανείων αυτοκινήτων από τη Synovus Financial Corp. με έδρα τη Τζόρτζια, καθώς οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσουν το κεφάλαιο.

Η Synovus Bank -της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Synovus Financial- πούλησε το χαρτοφυλάκιο ύψους 373 εκατ. δολαρίων σε ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια και λογαριασμούς που διαχειρίζεται η KKR, σύμφωνα με δήλωση που είδε το Bloomberg. Η συμφωνία υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dan Pietrzak, παγκόσμιος επικεφαλής της ιδιωτικής πίστης στην KKR.

«Μας αρέσει ο κλάδος δανείων αυτοκινήτων εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πρόκειται για μια εξασφαλισμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Pietrzak. «Επιπλέον, οι επιδόσεις των καταναλωτών ήταν ισχυρές, ιδίως στο τμήμα με υψηλότερη βαθμολογία της FICO».

Η συναλλαγή έρχεται καθώς οι περιφερειακές τράπεζες πωλούν πακέτα καταναλωτικών χρεών για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους μετά την πρόσφατη τραπεζική, αρχής γενομένης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Αυτό δημιούργησε μια ευκαιρία για τις ιδιωτικές πιστωτικές εταιρείες να αποκτήσουν αυτά τα χαρτοφυλάκια σε μειωμένες τιμές.

«Αυτό που είδαμε στον χώρο των περιφερειακών τραπεζών το 2023 έκανε ορισμένες τράπεζες να σκεφτούν πιο σοβαρά την ιδέα να συνεργαστούν μαζί μας για ορισμένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Pietrzak, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα. «Αυτό σίγουρα διευρύνει το σύνολο των ευκαιριών για τη δραστηριότητά μας στη χρηματοδότηση περιουσιακών στοιχείων».

Η Blackstone Inc. συγκαταλέγεται μεταξύ μιας σειράς ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών που επιδιώκουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία και δάνεια που προέρχονται από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ η Ares Management Corp. αγόρασε πρόσφατα ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων από την PacWest Bancorp με έδρα την Καλιφόρνια, το οποίο αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, υποθήκες και απαιτήσεις από χρονομίσθωση κατοικιών.

Άλλες τράπεζες ακολούθησαν το παράδειγμα της PacWest. Η Truist Financial Corp. πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο φοιτητικών δανείων ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χαρακτήρισε ως «μη βασικό»” στα τέλη Ιουνίου, ενώ η Western Alliance Bancorp πούλησε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, οικιστικά και εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, καθώς και δικαιώματα εξυπηρέτησης υποθηκών και μια σειρά τίτλων που ήταν κυρίως εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις. 

Όσον αφορά την KKR, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αγοράζει περιουσιακά στοιχεία από τράπεζα. Το 2021, ο διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων αεροπορικών ύψους σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων από την CIT Group Inc., τμήμα της First Citizens Bank. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η KKR έχει υπό διαχείριση περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις χρηματοδότησης βάσει περιουσιακών στοιχείων. 

Η Synovus Bank παρέχει εμπορικές και καταναλωτικές τραπεζικές υπηρεσίες, με υποκαταστήματα στη Τζόρτζια, την Αλαμπάμα, τη Νότια Καρολίνα, τη Φλόριντα και το Τενεσί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

KKR: Ένα βήμα πριν την εξαγορά του εκδοτικού Simon&Schuster

Ο Mark Zuckerberg επενδύει σε ελληνική startup

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επιστολή στο Λευκό Οίκο να αποφύγει στάση πληρωμών χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News