Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 20:54
BUSINESS & FINANCE

Η Adani Enterprises εξετάζει την αποχώρησή της από την Wilmar Venture ύψους 6 δισ. δολ.

Η Adani Enterprises εξετάζει την αποχώρησή της από την Wilmar Venture ύψους 6 δισ. δολ.

Η Adani Enterprises Ltd. εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το μερίδιό της στην κοινοπραξία της με την Wilmar International Ltd., που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και δραστηριοποιείται στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, απελευθερώνοντας κεφάλαια για την κύρια δραστηριότητά τους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο όμιλος εξετάζει την πιθανή πώληση του 44% του μεριδίου του στην Adani Wilmar Ltd. εδώ και μερικούς μήνες, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές. Οι μετοχές της Adani αξίζουν περίπου 2,7 δισ. δολάρια στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani και η οικογένειά του μπορεί να διατηρήσουν μειοψηφικό μερίδιο ως ιδιώτες μετά από πώληση, δήλωσαν οι ίδιοι. Η Wilmar, ο όμιλος τροφίμων με έδρα τη Σιγκαπούρη που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Kuok Khoon Hong το 1991, θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει το μερίδιό της στην επιχείρηση, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η Adani Enterprises μπορεί να αποφασίσει να διατηρήσει το μερίδιό της, είπαν οι άνθρωποι. Εκπρόσωπος της Adani δήλωσε ότι ο όμιλος δεν θα σχολιάσει τις εικασίες της αγοράς. Εκπρόσωπος της Wilmar αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μετοχές της Adani Wilmar έχουν πέσει περίπου 36% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 6,2 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες που συνδέονται με την Adani είχαν χάσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς, αφού η αμερικανική εταιρεία Hindenburg Research, που έχει έδρα τις ΗΠΑ, διατύπωσε ισχυρισμούς περί απάτης εναντίον της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας. Ο όμιλος Adani Group αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Η Adani Wilmar συγκέντρωσε περίπου 36 δισεκατομμύρια ρουπίες (435 εκατομμύρια δολάρια) σε μια αρχική δημόσια προσφορά στη Βομβάη το 2022. Τα μερίδια της Adani και της Wilmar αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το 88% των μετοχών της εταιρείας. Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν ελάχιστη δημόσια συμμετοχή τουλάχιστον 25% εντός πέντε ετών από την ημερομηνία της εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Η Adani Wilmar είναι μια εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, η οποία προσφέρει πολλά βασικά προϊόντα ινδικής κουζίνας, όπως βρώσιμα έλαια, σιτάλευρο, ρύζι, όσπρια και ζάχαρη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ιδρύθηκε το 1999 και τα προϊόντα της εταιρείας φτάνουν σε πάνω από 114 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσω περισσότερων από 10.000 διανομέων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Ανταγωνίζεται στην Ινδία τις εταιρείες ITC Ltd. και Hindustan Unilever Ltd.  

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή ζημία 790 εκατομμυρίων ρουπιών κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Η διοίκηση απέδωσε τη ζημία στην πτώση των τιμών των βρώσιμων ελαίων και στα αποθέματα υψηλού κόστους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News