Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 09:26 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
BUSINESS & FINANCE

Drones για φύλαξη υποδομών: Η πιλοτική αξιοποίηση από ΣΤΑΣΥ

Drones για φύλαξη υποδομών: Η πιλοτική αξιοποίηση από ΣΤΑΣΥ

Drones για τη μεταφορά προϊόντων ή φαρμάκων, την επίβλεψη κρίσιμων υποδομών αλλά και τον εντοπισμό… βανδαλισμών, χρησιμοποιούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα, με την εν λόγω αγορά να σημειώνει σημαντική άνοδο παγκοσμίως. Ακόμη και εταιρείες στην Ελλάδα, όπως οι ΣΤΑΣΥ, που βασίζονταν κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα για τη φύλαξη των υποδομών τους, τελευταία έχουν αρχίσει και επιστρατεύουν τέτοιες τεχνολογίες, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με κλοπές καλωδίων και με βανδαλισμούς στο δίκτυο. Ηδη η εταιρεία χρησιμοποιεί πιλοτικά περίπου 5 drones με θερμικές κάμερες, τα οποία κάνουν περιπολίες τόσο στη γραμμή 1 –καλύπτοντας 15 χλμ. από τα συνολικά 25 χλμ. της γραμμής– όσο και στα αμαξοστάσιά της στα Σεπόλια και στον Ελαιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΣΤΑΣΥ διενεργούν διαγωνισμό για μεγαλύτερη κάλυψη του δικτύου. «Είχαμε 16 επιθέσεις για κλοπές καλωδίων μέσα σε 20 ημέρες. Με τα drones μειώσαμε τις απόπειρες, ενώ ταυτόχρονα μας βοήθησαν να προχωρήσουμε σε συλλήψεις», αναφέρουν στην «Κ» πηγές της διοίκησης των ΣΤΑΣΥ.

Τα drones αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό από νεοφυείς εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες φέτος –παραδόξως– έχουν συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό κεφαλαίων, δεδομένης της επενδυτικής δυσθυμίας που παρατηρείται ευρύτερα στον κλάδο. Σύμφωνα με το crunchbase, μέχρι στιγμής φέτος άνω του 1,5 δισ. δολ. έχουν κατευθυνθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πτητικών μέσων (drone), με τα περισσότερα κεφάλαια να χορηγούνται κυρίως σε εταιρείες drone delivery. Tο εν λόγω ποσό προσεγγίζει τα κεφάλαια που αντλήθηκαν συνολικά κατά τη χρονιά που προηγήθηκε (1,6 δισ. δολ.), σε μια περίοδο όπου το σύνολο των επενδύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας έχει μειωθεί κατά 51% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν και κατασκευάζουν τέτοια τεχνολογία στη χώρα μας, διεκδικούν ένα σημαντικό μερίδιο από αυτήν την ανερχόμενη αγορά. Ενδεικτικά, η νεοφυής εταιρεία Velos Rotors του ηλεκτρολόγου μηχανικού Αρη Κολοκυθά σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά ελικόπτερα από το εργαστήριό της στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Τα ηλεκτρικά ελικόπτερα drones της ελληνικής startup, μήκους 2 μέτρων, είναι ανθεκτικά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γρήγορα και χρησιμοποιούνται από τη μεταφορά ανθρώπινων οργάνων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές μέχρι και χαρτογραφήσεις δυσπρόσιτων περιοχών, επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών, συνοριακούς ελέγχους κ.ά. Τα drones της εταιρείας αξιοποιεί η ακτοφυλακή της Νότιας Κορέας, πετούν από τη Νορβηγία μέχρι τη Μαλαισία και πλέον αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας βιομηχανίας, την οποία η Goldman Sachs έχει αποτιμήσει στο παρελθόν στα 100 δισ. δολ. Στη λίστα εντοπίζεται και η Matternet του Ανδρέα Ραπτόπουλου που αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη λύση για τη μεταφορά μικροαντικειμένων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση κυρίως ευπαθών αντικειμένων βάρους έως 2 κιλών (φάρμακα, δείγματα για διαγνωστικές εξετάσεις) εντός αστικών περιοχών.

Διαβάστε επίσης:

Velos Rotors: Χρηματοδότηση 2 εκατ. δολαρίων για την εταιρεία drones

Ερχονται έξυπνες πόλεις και γεωργία με drones

Πώς προχωρούν τα προγράμματα για τα ελληνικά drones

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News