Πώς να βελτιώσετε τη ζωή σας και τη σχέση σας με τα χρήματα από μία ειδικό του Χάρβαρντ
Νιώθετε ποτέ ότι, όσα χρήματα και αν βγάζετε, δεν σας ικανοποιούν; Μπορεί να έχετε κολλήσει στο φαύλο κύκλο του «όσα κι αν έχετε ποτέ δεν είναι αρκετά», λέει η Manisha Thakor, η οποία απέκτησε MBA από το Harvard Business School και είναι συγγραφέας του βιβλίου «MoneyZen: The Secret to Finding Your ‘Enough», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Αυγούστου.
«Αυτό που καταστρέφει την ψυχή σας είναι ότι καταλήγετε να έχετε αυτή τη σχέση με τα χρήματα, τη δουλειά, την επιτυχία και τα επιτεύγματα που σας βάζει σε αυτόν τον τροχό σαν ένα χάμστερ επειδή δεν μπορείτε ποτέ να τα χορτάσετε», λέει η Thakor στο CNBC Make It.
Η ίδια είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε αυτόν τον τροχό του χάμστερ, σημειώνει, ενώ εργαζόταν στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στην πορεία, κατέστρεψε τις σχέσεις της και την ψυχική και σωματική υγεία της.
Συνειδητοποίησε ότι ζούσε τη ζωή της με βάση την εξίσωση «η αξία του εγώ = καθαρή αξία».
Δεδομένου ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί πόσο καλά αποδίδει και αναπτύσσεται μια εταιρεία, μπορεί να είναι εύκολο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ακούσια την ίδια νοοτροπία όταν αξιολογούν τη δική τους επιτυχία και ευτυχία, λέει. Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι ότι μπορεί να καταλήξετε να βρίσκεστε σε έναν συνεχή αγώνα, χωρίς τέλος.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνεστε ανικανοποίητοι με τη ζωή σας, παρά τα επιτεύγματά σας και το πόσα χρήματα έχετε κερδίσει, λέει.
«Ελλείψει συναισθηματικής ευημερίας, τα περισσότερα χρήματα πέρα και πάνω από αυτά που χρειάζεστε δεν αυξάνουν την ικανοποίηση από τη ζωή σας», σημειώνει. Βοηθάει όμως να έχετε αυτοπεποίθηση και ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τη σχέση σας με τα χρήματα και το ρόλο που θέλετε να διαδραματίζουν στη ζωή σας.
Με αυτό κατά νου, η Thakor συνιστά μια καλύτερη εξίσωση: «Οικονομική υγεία + Συναισθηματικός πλούτος = Χρηματοοικονομικό ζεν».
Τι είναι η οικονομική υγεία και ο συναισθηματικός πλούτος;
Η οικονομική σας υγεία είναι η ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τα χρήματα για να καλύπτετε τις ανάγκες σας, όπως να πληρώνετε το ενοίκιο, να αγοράζετε ψώνια και να βάζετε χρήματα για τη συνταξιοδότησή σας και τις αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης, λέει.
Ενώ αυτοί οι στόχοι είναι σημαντικοί, η επίτευξή τους δεν θα ισοδυναμεί με το να νιώθετε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας αν δεν χτίσετε και συναισθηματικό πλούτο.
Αυτό σημαίνει να καλλιεργήσετε τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή, λέει η Thakor. Για την ίδια, συναισθηματικός πλούτος σημαίνει παραμονή, εξερεύνηση και ανακάλυψη όλων των μικρών στιγμών και εμπειριών που της φέρνουν χαρά στην καθημερινότητά της.
Πώς να οικοδομήσετε συναισθηματικό πλούτο
Όταν σκέφτεστε τι ορίζει τον συναισθηματικό πλούτο για εσάς, προσπαθήστε να αναρωτηθείτε τι θα αρχίζατε και τι θα σταματούσατε να κάνετε αν είχατε απεριόριστους οικονομικούς πόρους και πολύ περιορισμένο χρόνο, λέει η Thakor.
Οι άνθρωποι συνήθως λένε ότι θα σταματούσαν να ανησυχούν ή θα σταματούσαν να κάνουν εργασίες ή δουλειές που δεν τους ενδιαφέρουν, λέει η Thakor. Αντ’ αυτού, θα άρχιζαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια ή θα άρχιζαν να ταξιδεύουν περισσότερο.
Για να βρείτε τον δικό σας ορισμό του συναισθηματικού πλούτου, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: «Πότε στη ζωή μου ήμουν πιο ευτυχισμένος; Πού ήμουν; Τι έκανα;» ή «Ποιες δημιουργικές δραστηριότητες έκανα κάποτε που μου έδιναν χαρά;», λέει η ίδια.
Οι απαντήσεις σας σε ερωτήσεις όπως αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς να κατανείμετε τον χρόνο σας προς την κατεύθυνση της πλήρωσης του συναισθηματικού πλούτου.
«Τόσα πολλά πράγματα που δημιουργούν συναισθηματικό πλούτο είναι στην πραγματικότητα δωρεάν, όπως η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, το διάβασμα, η παραμονή στη φύση», λέει. «Έτσι έχετε μια πραγματικά πλούσια ζωή».
moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc
Διαβάστε επίσης:
Οι οκτώ τύποι εργαζομένων που είναι προορισμένοι να επιτύχουν – Ανήκετε σε αυτούς;
Μήπως πρέπει να σταματήσετε να λέτε πάντα «ναι» στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε
Τα 5 σημάδια ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο και τι να κάνετε για αυτό
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News