Business & Finance Σάββατο 5/08/2023, 07:53
BUSINESS & FINANCE

Έγινε το πρώτο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα – Οι ημερομηνίες κλειδιά

Έγινε το πρώτο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα – Οι ημερομηνίες κλειδιά

Την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας και από οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προοιωνίζεται η αξιολόγηση της Scope Ratings.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε BBB-, έχοντας ήδη βέβαια «κλείσει το μάτι» στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, όταν διασφαλίστηκε η πολιτική σταθερότητα. Προηγουμένως, στις 2 Δεκεμβρίου του 2022, η Scope ήταν μάλιστα ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές. Τώρα, με τη χθεσινή αναβάθμιση άλλαξε τις προοπτικές σε σταθερές.

Παρότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται ακόμα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις η εταιρεία έχει δικαιωθεί στις έως τώρα εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης συνήθως να ακολουθούν. Βέβαια, είναι πιθανό η Scope να συμπεριληφθεί μέχρι το τέλος του έτους στο ευρωσύστημα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Τη σκυτάλη των αξιολογήσεων παίρνουν από Σεπτέμβριο οι τέσσερις μεγάλοι οίκοι, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα το ευρωσύστημα και τους οποίους λαμβάνει υπ’ όψιν η ΕΚΤ. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, οι τρεις εξ αυτών έχουν την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πρώτη αξιολόγηση είναι από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, με τον οίκο να δίνει μόλις χθες σήμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Μία εβδομάδα μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί ο οίκος Moody’s, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς όμως να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, αφού πρόκειται για τη μοναδική αξιολόγηση που απέχει τρεις βαθμίδες. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά του S&P. Τέλος, την πρώτη Δεκεμβρίου, ο κύκλος κλείνει με τη Fitch.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Ελλάδα είχε πάρει ήδη από την αρχή της εβδομάδας το πράσινο φως από τον ιαπωνικό οίκο Rating and Investment Information (R&I), ο οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Scope: Αναβάθμιση σε BBB- της ελληνικής οικονομίας με σταθερές προοπτικές

Societe Generale στο «MR»: Σαφώς εφικτή στις 20 Οκτωβρίου η επενδυτική βαθμίδα

Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον οίκο R&I

ΤτΕ: Τι θα φέρει για ομόλογα, τράπεζες και επιχειρήσεις η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News