BUSINESS & FINANCE

Φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις, ακριβότερα για ιδιώτες τον Ιούνιο

Φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις, ακριβότερα για ιδιώτες τον Ιούνιο

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα νέα επιχειρηματικά δάνεια και αυξήσεις στα επιτόκια για δάνεια προς ιδιώτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες) καταγράφει η ΤτΕ τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επίσης αύξηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 2,28% (αυξημένο κατά 18 μονάδες συγκριτικά με τον Μάιο) και στο 1,42% (αυξημένο κατά 11 μονάδες συγκριτικά με τον Μάιο). Η Ελλάδα πάντως συντηρεί τη διαφορά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παραμένει 4η από το τέλος με τα χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη στο 3,16% για τις επιχειρήσεις και στο 2,73% για τα νοικοκυριά, ενώ η διαφορά με την Ευρωζώνη στα επιτόκια χορηγήσεων για ιδιώτες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 37 μονάδες και για τις επιχειρήσεις στις 95 μονάδες βάσης.

Φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις, ακριβότερα για ιδιώτες τον Ιούνιο-1

Παρά τις µικρές αυξήσεις στις προθεσµιακές καταθέσεις, η σύγκριση µε την υπόλοιπη Ευρωζώνη δείχνει ότι η χώρα µας συντηρεί τη διαφορά µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παραµένει 4η από το τέλος µε τα χαµηλότερα επιτόκια στις προθεσµιακές καταθέσεις. Το µέσο επιτόκιο στις προθεσµιακές καταθέσεις διαµορφώνεται στην Ευρωζώνη στο 3,16% για τις επιχειρήσεις και στο 2,73% για τα νοικοκυριά, ενώ η διαφορά µε την Ευρωζώνη στα επιτόκια χορηγήσεων για ιδιώτες διαµορφώθηκε τον Ιούνιο στις 37 µονάδες (4,07% µέσο επιτόκιο στην Ελλάδα έναντι 3,7% στην Ευρωζώνη) και στις επιχειρήσεις στις 95 µονάδες βάσης (5,74% µέσο επιτόκιο στην Ελλάδα έναντι 4,79% στην Ευρωζώνη). Οπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία 6µήνου που δηµοσιοποίησαν οι συστηµικές τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει µετακυλιστεί µεταξύ 12%-17% στα επιτόκια καταθέσεων (στο 40% στις προθεσµιακές) µε προοπτική να φθάσει περίπου έως και το 20% στο τέλος του χρόνου, ενώ πάνω από 70% είναι η µετακύλιση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Στο σκέλος των επιχειρηµατικών δανείων οι µειώσεις που καταγράφει η ΤτΕ στα επιτόκια του Ιουνίου ξεκινούν από 18 µονάδες και φθάνουν έως τις 160 µονάδες, ενώ στα επιτόκια των δανείων προς τα νοικοκυριά οι αυξήσεις είναι οριακές. Η µεικτή τάση στα επιτόκια χορηγήσεων ενσωµατώνει την αυξητική τάση των επιτοκίων µετά την άνοδο κατά 25 µονάδες που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά και την ένταση του ανταγωνισµού στον τοµέα της επιχειρηµατικής πίστης, που αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά τον µόνο κινητήριο µοχλό για νέες δανειοδοτήσεις. Η εµπορική πολιτική των τραπεζών διευκολύνεται από την ενεργοποίηση των νέων συγχρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων από

την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που προσφέρουν δάνεια µε χαµηλό επιτόκιο, καθώς ένα µέρος επιδοτείται από την ΕΑΤ, καθώς και τη σταδιακή ωρίµανση των συµβασιοποιηµένων δανείων του Ταµείου Ανάκαµψης, που σταδιακά αρχίζουν να «γεννούν» εκταµιεύσεις µε ευνοϊκό επιτόκιο 0,35% και 1% για το σκέλος του δανείου που επιδοτείται από το ΤΑΑ.

Ετσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, το µέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηµατικών δανείων µε συγκεκριµένη διάρκεια και κυµαινόµενο επιτόκιο µειώθηκε τον Ιούνιο κατά 36 µονάδες βάσης και διαµορφώθηκε στο 5,63%, µε τη µεγαλύτερη µείωση να καταγράφεται στα δάνεια έως 250.000 ευρώ, που αφορούν κυρίως µικρές επιχειρήσεις, το επιτόκιο δανεισµού των οποίων µειώθηκε στο 5,47% από 7,07% τον Μάιο. Για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο µειώθηκε τον Ιούνιο στο 5,09% από 6,19% τον Μάιο, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο µειώθηκε από 5,92% σε 5,74%. Το µέσο κυµαινόµενο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης µε κυµαινόµενο επιτόκιο προς µικροµεσαίες επιχειρήσεις µειώθηκε κατά 64 µονάδες βάσης και διαµορφώθηκε τον Ιούνιο στο 5,49%. Μικρές, της τάξης των 7-8 µονάδων, ήταν οι αυξήσεις στα επιχειρηµατικά και επαγγελµατικά δάνεια χωρίς καθορισµένη διάρκεια, δηλαδή τους αλληλόχρεους λογαριασµούς, ενώ στα δάνεια ιδιωτών τα στεγαστικά εµφανίζουν µικρή αύξηση κατά 10 µονάδες, ανεβάζοντας το µέσο κυµαινόµενο επιτόκιο για την αγορά κατοικίας στο 4,03%. Τέλος, στα καταναλωτικά χωρίς καθορισµένη διάρκεια το µέσο επιτόκιο µειώθηκε κατά 14 µονάδες και διαµορφώθηκε στο 15,01%, ενώ αντίθετα στα καταναλωτικά δάνεια το µέσο κυµαινόµενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 µονάδες και διαµορφώθηκε στο 12,58%.

H χώρα µας παραµένει 4η από το τέλος µε τα χαµηλότερα επιτόκια στις προθεσµιακές καταθέσεις στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Κλείνει η ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Aκριβές στα δάνεια, «φθηνές» στις καταθέσεις οι τράπεζες

Πώς εξηγούν οι τράπεζες το spread στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News