Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Yellen: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από την Fitch

Yellen: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από την Fitch

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen επέκρινε την Τετάρτη την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προκάλεσε πτώση των μετοχών.

Η Yellen, η οποία μίλησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Danny Werfel, επίτροπο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, χαρακτήρισε την κίνηση «έκπληξη», ειδικά «αν ληφθεί υπόψη η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία», σημείωσε.

Η Fitch επικαλέστηκε «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια» και «επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους» όταν υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ.

«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση της Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε η Yellen. «Η εσφαλμένη αξιολόγησή της βασίζεται σε ξεπερασμένα στοιχεία και δεν αντικατοπτρίζει τις βελτιώσεις σε μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση, που έχουμε δει τα τελευταία δυόμισι χρόνια».

Η Yellen αναφέρθηκε στους πρόσφατους ισχυρούς οικονομικούς αριθμούς των ΗΠΑ, με πάνω από 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021, ένα σχεδόν ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας 3,6% και μηνιαία μείωση του συνολικού ετήσιου πληθωρισμού για το τελευταίο έτος.

«Στο τέλος της ημέρας, η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε ήδη: ότι οι κρατικοί τίτλοι παραμένουν το κατεξοχήν ασφαλές και ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και ότι η αμερικανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή», πρόσθεσε η Yellen.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News