Τράπεζα Πειραιώς: Στο 1 δισ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση το β’ εξάμηνο
Κερδοφορία για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς. «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό», δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου
Κερδοφορία για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου -στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου– ότι «το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό», αναδεικνύοντας την Πειραιώς στην κατηγορία των καλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. «Υπερβήκαμε ήδη από το α’ εξάμηνο του έτους τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2023» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, εξέλιξη που οδηγεί σε αναθεώρηση των στόχων που η διοίκηση είχε θέσει τον Μάιο για το σύνολο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό οι στόχοι για το 2023 προβλέπουν
- Απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 14% έναντι 12% προηγούμενης εκτίμησης (για το 2024 ο στόχος είναι 14%)
- Κέρδη ανά μετοχή 0,65 ευρώ έναντι 0,55 ευρώ προηγούμενης εκτίμησης (για το 2024 ο στόχος είναι 0,70 ευρώ)
- Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2,%
- Κόστος προς έσοδα κάτω από 38% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κάτω από 40%
- Βασικό κεφαλαιακό δείκτη CET 1 13% έναντι προηγούμενης εκτίμησης 12,5%
- Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) κάτω του 5% έναντι 6% προηγούμενης εκτίμησης
Τα καθαρά κέρδη μετόχων της περιόδου ανήλθαν στα 299 εκατ. ευρώ έναντι 614 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και η μείωση αποδίδεται στο κόστος της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, που επιβάρυνε το αποτέλεσμα της τρέχουσας χρήσης. Χωρίς τον συνυπολογισμό των έκτακτων ζημιών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 442 εκατ. ευρώ έναντι 214 εκατ. το 6μηνο του 2022 και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρήστο Μεγάλου «η επίδοση του α’ εξαμήνου επιβεβαίωσε την συνεπή υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει η διοίκηση».
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στα 2 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2023, μείωση κατά 16% σε τρίμηνη βάση και κατά 40% ετησίως, με συνεισφορά τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου όσο και από οργανική μείωση. Το β’ 3μηνο 2023 η Πειραιώς προχώρησε με την επιτάχυνση δύο συναλλαγών NPE, συγκεκριμένα τις συναλλαγές Delta και Senna. Η συναλλαγή Delta αναφέρεται σε ρουμανικό χαρτοφυλάκιο NPE που ταξινομήθηκε ως διακρατούμενο προς πώληση, ενώ η συναλλαγή Senna αναφέρεται σε χαρτοφυλάκιο NPE που περιλαμβάνει κυρίως στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το οποίο αποκτήθηκε από την Intrum. Η διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης με συνέπεια ο δείκτης NPE να συνεχίσει την καθοδική πορεία στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο 3μηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Ιούνιο 2022 (9,3%) με στόχο να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο μέσα από την οργανική μείωση του στοκ των NPEs τους προσεχείς 18 μήνες.
Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου ο σχηματισμός NPE ήταν θετικός κατά 100 εκατ. ευρώ λόγω μιας περίπτωσης αθέτησης εταιρικού πελάτη, εξέλιξη που όπως είπε «δεν δημιουργεί ανησυχία καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογη τάση επιδείνωσης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο, απαιτεί όμως επαγρύπνηση και δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό».
Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας απορρόφησε το κόστος της περαιτέρω εξυγίανσης και εφάπαξ έξοδα απομείωσης ύψους 181 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους σχετίζονται κυρίως με προβλέψεις για τα NPEs. Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17%. Σε pro forma επίπεδο μετά τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,1% και η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας στοχεύει στην απόδοση μερίσματος 10% το 2024 και επιτάχυνση απόσβεσης του DTC.
Οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι βασίζονται στην εκτίμηση για βασίζονται στην εκτίμηση για βασικό επιτόκιο καταθέσεων (deposit facility rate) στο 4% μέχρι το τέλος του χρόνου από 3,25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση εκτίμηση και η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,57% καθώς η μετακύλιση της ανόδου των επιτοκίων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στο 77% και στις καταθέσεις συγκρατήθηκε στο 12%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Βασικοί drivers της κερδοφορίας υπήρξαν τα αυξημένα κατά 58% καθαρά έσοδα από τόκους, που ανήλθαν το α’ εξάμηνο σε 935 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 16% ενισχύθηκαν τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών, που διαμορφώθηκαν σε 263 εκατ. ευρώ και 141 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του έτους καταγράφοντας την καλύτερη ιστορική επίδοση του Ομίλου. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2023 και η πιστωτική επέκταση το β’ τρίμηνο του έτους ήταν αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων ανήλθε σε 29 δισ. ευρώ. Για το β’ εξάμηνο του 2023 η διοίκηση διατηρεί τον στόχο για 1 δισ. ευρώ περαιτέρω καθαρή πιστωτική επέκταση, κυρίως στην επιχειρηματική πίστη στηριζόμενη στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και στα προγράμματα της ΕΑΤ που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην λιανική τραπεζική δεν περιμένουμε σημαντική αύξηση, εξήγησε ο κ. Μεγάλου καθώς η ζήτηση θα παραμένει αδύναμη τα άλλα δύο τρίμηνα και μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2024. real estate (49’) επιτάχυνση ζήτηση από Μέση Ανατολή αίγυπτο λίβανο αλλά κυρίως με ταμειακά διαθέσιμα για αυτό δεν βλέπουμε άνοδο της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 402 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 32% έναντι 36% το προηγούμενο τρίμηνο και 48% ένα χρόνο πριν.
Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 58,4 δισ. ευρώ και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν στα 8,2 δισ. ευρώ το β’ 3μηνο 2023, με άνοδο 9% τριμηνιαίως και 26% ετησίως.
Διαβάστε επίσης:
Eurobank: Αύξηση 56,2% των καθαρών κερδών στο α’ εξάμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News